LONDEN - De Duitse hoogleraar pathologie Günther von Hagens heeft woensdag in Londen toch zijn omstreden autopsieshow gegeven. De Britse regering had de openbare lijkschouwing eerder verboden.

Britse pathologen hadden tegen de voorgenomen voorstellingen geprotesteerd. Zij vinden een lijkschouwing geen onderwerp voor publiek vermaak. De overheid had steeds gezegd er niets tegen te kunnen doen, maar de Britse anatomiewet bleek op de valreep uitkomst te bieden.

Tussen het publiek zaten ook artsen die in opdracht van de politie toekeken of Von Hagen zich niet aan strafbare feiten schuldig maakte.

Rembrandt

Onder een levensgrote reproductie van een schilderij van Rembrandt, De Anatomische les van dr. Tulp, sneed Von Hagens het lijk open van een in juni overleden 72-jarige Duitse man. Meer dan vijfhonderd mensen konden tegen betaling van 12 pond (bijna 19 euro) zien hoe hij de doodsoorzaak probeerde vast te stellen van de man.

De man was de laatste vijftig jaar van zijn leven een zware roker en dronk twee flessen whiskey per dag. Hij had zijn lichaam gedoneerd aan de geruchtmakende tentoonstelling Körperwelten van Von Hagens, waarin geconserveerde lichamen werden getoond. Volgens een verslaggever snakte het publiek woensdag hoorbaar naar adem toen de dokter het witte laken van het lijk wegtrok en een eerste snee aanbracht in het lichaam.

Het kostte enige inspanning om de schedel te openen met een zaag. "Het kost enige tijd voordat je daardoor bent", aldus het commentaar van Von Hagen. Nadat hij de organen had verwijderd was het tijd voor een pauze en kon het publiek dichter bij komen om alles nog eens goed te bekijken.

De arts zei met zijn actie een brug te willen slaan tussen de medische wetenschap en de leek. Vroeger werden in Britse theaters geregeld openbare anatomische lessen gegeven. De laatste vond plaats in 1830.