RIJSWIJK - Drukte is het obstakel om meer contact te zoeken met de buren. Een overgrote meerderheid van 77 procent van de Nederlanders zou wel meer contact met de buren willen hebben, maar komt daar niet aan toe, concludeert het bureau Motivaction na onderzoek onder 700 mensen in opdracht van Douwe Egberts (DE).

Het is voor DE de reden om op zaterdag 16 september een Nationale Burendag te houden, want 79 procent van de Nederlanders heeft het gevoel dat de verbondenheid met de buren de laatste jaren afneemt.

"Door de alledaagse drukte leven veel buren langs elkaar heen en komen niet met elkaar in contact", stellen de onderzoekers. Meer dan twee derde van de ondervraagden (70 procent) geeft aan dat Nederlanders te weinig tijd hebben om gezellig even bij te kletsen.

Gezelligheid

"Als er al contact is, gaat dat in 54 procent van de gevallen niet verder dan gedag zeggen. Het gevoel van gezelligheid in de buurt neemt dan ook sterk af."

Het gekke is dat de meeste Nederlanders zichzelf toch omschrijven als 'een buur waar je wat aan hebt'. Zo zegt 32 procent van de Nederlanders een echte kletsbuur te zijn, is 29 procent een zogenaamde verzorgbuur door onder andere de plantjes water geven en helpt 9 procent graag met klusjes.