JERUZALEM/NEW YORK - Het Israëlische kabinet beslist woensdag of het offensief tegen strijders van de militante Hezbollah-beweging verder zal worden uitgebreid. Op tafel ligt onder meer een plan van de legerleiding om grondtroepen tot enkele tientallen kilometers diep Libanon in te sturen. Intussen werken VN-diplomaten in New York aan een nieuwe tekst die moet leiden tot een oplossing voor het conflict.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Israëlische premier Ehud Olmert is er volgens de krant Haaretz nog niet uit of hij het voorstel van de strijdkrachten over een zwaardere inzet overneemt. Het ingediende plan omvat ook een voorstel om de operaties op de grond uit te breiden tot het gebied ten noorden van de Libanese rivier de Litani, die op circa twintig kilometer grotendeels evenwijdig aan de grens met Israël loopt.

De Israëlische minister van Defensie en zijn legerleiding zijn voor het plan. Ze hopen Hezbollah op deze manier zoveel mogelijk te beschadigen voordat een eventueel staakt-het-vuren van kracht wordt. Als een mogelijk teken dat voorbereidingen voor een grotere operatie zijn begonnen, benoemde de stafchef van het leger, generaal Dan Halutz, een nieuwe topcommandant aan het noordelijke front. Moshe Kaplinsky gaat dienen naast generaal Udi Adam, die de operaties in Libanon leidt.

Premier Olmert zou echter bang zijn dat een uitgebreider grondoffensief leidt tot nog grotere verliezen onder de Israëlische troepen. Alleen woensdag al kwamen vijf soldaten om het leven. Daarom wil hij dat het voorstel wordt onderworpen aan een scherpe kosten-batenanalyse.

Diplomatie

Aan het diplomatieke front zijn Frankrijk en de Verenigde Staten begonnen aan een nieuwe versie van een resolutie die een einde zou moeten maken aan de Israëlische bombardementen en aanvallen op Libanon en de raketbeschietingen van Israël door de Libanese Hezbollah-beweging.

De Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jean-Marc de la Sablière, zei dinsdagavond in New York dat de nieuwe tekst rekening zal houden met de bezwaren van Libanon en de Arabische Liga tegen een eerdere ontwerptekst. Daarin werd niet van Israël verlangd dat het zijn militairen terugtrekt uit Libanon, maar slechts dat het de offensieve militaire acties staakt. Hezbollah zou alle aanvallen dienen te stoppen.

Ook wordt bekeken wat voor soort internationale troepenmacht wanneer het Libanese leger in het zuiden moet gaan helpen. Het gebied wordt sinds de terugtrekking van Israël in 2000 beheerst door de sjiitische Hezbollah. De Amerikaanse regering gelooft niet dat de Libanese militairen krachtig genoeg zijn om hun gezag er volledig te laten gelden.

Machgara

Door een Israëlische raketaanval op een gebouw in Machghara in het zuiden van de Bekaa-vallei zijn woensdagochtend zeven doden gevallen. Volgens de plaatselijke politie gaat het om een kaderlid van de politieke tak van de radicaalislamitische Hezbollah, zijn vrouw en hun vijf kinderen. Door een luchtaanval op een Palestijns vluchtelingenkamp bij de kustplaats Sidon kwamen volgens medici twee mensen om.

Ook op de Westelijke Jordaanoever gingen Israëlische acties woensdag door. Een aanvalshelikopter doodde twee leden van de Islamitische Jihad. Zij bevonden zich in een huis in het vluchtelingenkamp Jenin dat door een raket werd verwoest.