LONDEN - Een vaccin dat vrouwen beschermt tegen baarmoederhalskanker kan over enkele jaren beschikbaar zijn. Dat heeft het Britse instituut voor kankeronderzoek Cancer Research UK woensdag gemeld.

In eerste klinische testen is een vaccin tegen baarmoederhalskanker 100 procent effectief gebleken. De doorbraak zou duizenden levens per jaar kunnen redden. In Groot-Brittannië is baarmoederhalskanker de op een na meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen, die jaarlijks 1300 levens eist.

Het vaccin stimuleert het immuunsysteem van het menselijk lichaam het papillomavirus (HPV) aan te vallen, dat te maken heeft met bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker. Bij geen van de vrouwen die het vaccin toegediend hebben gekregen, is baarmoederhalskanker opgetreden. Volgens het farmaceutisch concern Merck Sharp en Dohme, dat het vaccin ontwikkelt, is nog een grootschaliger onderzoek nodig voordat een vergunning kan worden aangevraagd voor de productie en verkoop ervan.

De inenting heeft alleen zin bij meisjes en vrouwen die nog niet seksueel actief zijn. HPV wordt namelijk overgedragen door geslachtsgemeenschap. Een woordvoerster zei echter dat een hele nieuwe generatie vrouwen ervan kan profiteren als het vaccin eenmaal op de markt is. "Die hoeven dan ook geen uitstrijkjes meer te laten maken", aldus de woordvoerster van het concern.