ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter om de vader van Joran van der Sloot, hoofdverdachte in de Natalee Holloway-zaak, schadevergoeding toe te kennen.

De rechter op Aruba wees Paul van der Sloot vorige week een schadevergoeding van 50.000 Arubaanse gulden (ongeveer 22.000 euro) toe. Van der Sloot is de vader van Joran van der Sloot, de Nederlandse jongen die al bijna een jaar wordt beschouwd als hoofdverdachte in de verdwijningszaak. Vorig jaar werd naast Joran ook diens vader Paul enige tijd door de politie vastgehouden.

Dwangmiddelen

Van der Sloot had bijna een half miljoen euro bij de rechter gevorderd "voor door hem en anderen geleden schade als gevolg van dwangmiddelen". De rechter kende hem 2 augustus voor 40.000 Arubaanse gulden (17.600 euro) toe aan schadevergoeding en bijna 13.500 Arubaanse gulden (bijna 6000 euro) aan advocaatkosten.

Het OM zegt in een verklaring het niet eens te zijn "met de inhoud en ook niet met de hoogte van de toegekende schadevergoeding". Het OM zal daarom hoger beroep aantekenen.

Joran van der Sloot heeft Natalee Holloway in de nacht van 30 mei 2005 waarschijnlijk als laatste persoon gezien. Van de Amerikaanse tiener ontbreekt sindsdien elk spoor. Joran is momenteel op vrije voeten en studeert in Nederland.