TERNEUZEN - Het CDA en de PvdA worden met afstand de twee grootste partijen in de gemeenteraad van fusiegemeente Terneuzen. De christen-democraten bleven met negen zetels (27 procent) de PvdA (acht zetels, 23 procent) net voor. De twee huidige collegepartijen hebben samen een meerderheid in de nieuwe raad, die 31 zetels telt, en kunnen dus een college gaan vormen.

Op de derde plaats volgt de VVD met drie zetels (9,9 procent). Vier partijen haalden twee raadsleden binnen (Terneuzense Onafhankelijke Partij TOP, SGP, Gemeentebelangen Kanaalzone en ChristenUnie). De LPF is met een zetel een nieuwkomer in de gemeenteraad. Ook GroenLinks en D66 moeten het in de nieuwe raad met een eenmansfractie doen. Leefbaar Zeeuws-Vlaanderen slaagde er met 0,3 procent van de stemmen niet in een raadszetel te behalen. De opkomst in Terneuzen was 54,2 procent, bij de vorige verkiezingen was dat nog 58,6 procent.

Burgemeester R. Barbé (CDA) wijst erop dat een college met de twee grootste partijen CDA en PvdA de bestuurskracht van de nieuw gemeente ten goede kan komen. Nu zitten in het college van burgemeester en wethouders naast deze twee partijen ook nog TOP en de VVD, die beiden verloren. "Met twee partijen kun je krachtig beleid voeren. Ze zitten dan wat rustiger in het zadel." Dat is volgens hem belangrijk, omdat de drie gemeenten die per 1 januari worden samengevoegd, Terneuzen, Axel en Sas van Gent, aanzienlijke verschillen kennen in bestuurscultuur. "Dan is een krachtig bestuur belangrijk."

Over de opkomst van ruim 54 procent betoonde Barbé zich teleurgesteld. "Dat werpt een smet op deze verkiezingen."