OSS - De SP heeft woensdag niet de absolute meerderheid behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oss. De partij won vijftien zetels (38,4 procent van de stemmen), dat zijn er twee meer dan bij de vorige verkiezingen.

De tweede grootste partij is het CDA, die komt met acht zetels (19,9 procent) in de raad. De lokale partij Voor de Gemeenschap (VDG) won twee zetels en komt met vijf mensen in de gemeenteraad. De VVD verliest een plek en houdt er vier over.

De PvdA moest ook een van de drie zetels inleveren. GroenLinks is een nieuwkomer met een zetel.

Marijnissen is blij met de "solide winst". Het geheim van de SP in Oss is volgens hem dat de partij consequent samen mét de burgers en niet vóór de burgers denkt. Marijnissen acht een samenwerking met de VVD uitgesloten. Een coalitie met het CDA en of de PvdA ziet hij wel zitten. Naar de mening van lijsttrekker J. Iding van de SP in Oss kan een coalitie met VVD wel.

In totaal ging 59,8 procent van de stemgerechtigden stemmen. Bij de vorige raadsverkiezingen was dat percentage 62.

Fusering gemeenten

De verkiezingen werden gehouden, omdat Oss fuseert met Ravenstein. Ravestein vroeg zelf om de fusie, omdat de gemeente niet langer in staat was financieel gezien het hoofd boven water te houden.

De inwoners konden voor de 35 raadszetels kiezen uit twaalf verschillende partijen, zeven landelijke en vijf plaatselijke. Oss is traditioneel een bolwerk van de SP. Die partij was met dertien raadszetels weliswaar de grootste fractie, maar dankzij een coalitie van PvdA, CDA, VVD en een plaatselijke groepering tot nu toe veroordeeld tot de oppositie. In Ravenstein maken twee plaatselijke partijen samen met de PvdA de dienst uit. Volgens een peiling van de lokale omroep kon de SP in Oss rekenen op zeventien zetels, bijna een absolute meerderheid. De LPF zou in Oss helemaal geen zetel winnen.

17-jarige dochter Marijnisse is lijstduwer

De LPF opperde eerder nog dat de kandidatenlijst van de SP ongeldig moest worden verklaard, omdat de 17-jarige dochter van de in Oss woonachtige SP-fractieleider Jan Marijnisse, Lilian, lijstduwer is. Aangezien zij te jong is om feitelijk in de gemeenteraad plaats te nemen, was de lijst volgens de Fortuynisten ongeldig. Het protest werd echter in de kiem gesmoord, omdat volgens de kieswet iemand al op 15-jarige leeftijd op een kandidatenlijst voor raadsverkiezingen mag staan.