DEN HAAG - Het onderzoek naar de aanwezigheid van vogelgriep in Voorthuizen en omgeving heeft geen nieuwe gevallen opgeleverd. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw bevestigde dinsdagmiddag die conclusie van de landbouworganisaties LTO Nederland en van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).

Een week geleden kondigde het ministerie een reeks maatregelen af voor het gebied, dat een groot aantal pluimveehouderijen herbergt. Aanleiding was de vondst van een milde variant van de vogelgriep op een kippenboerderij in Voorthuizen. Deze variant levert nauwelijks gevaar op voor dier en mens.

Controles

Uit voorzorg werden alle 25.000 kippen van het bedrijf wel geruimd en werd er een toezichtgebied ingesteld met een diameter van zes kilometer. Tientallen pluimveehouderijen kregen te maken met extra controles door dierenartsen.

Vrijdag werden de laatste onderzoeken afgerond. Het ministerie van Landbouw heeft de resultaten dinsdagochtend besproken met de sector.

Vervoersverbod

Het ministerie werkt aan een versoepeling van de maatregelen die sinds een week van kracht zijn in Voorthuizen en omgeving. De landbouworganisaties gaan er vanuit dat het vervoer van eieren, pluimvee en mest van zoogdieren weer wordt toegestaan. Het vervoersverbod van pluimveemest blijft waarschijnlijk nog van kracht.

LTO Nederland en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) reageren opgelucht. "Dit is goed nieuws, het monitoringprogramma blijkt goed te werken", aldus een woordvoerder van LTO. "Aan de andere kant zullen individuele ondernemers nog wel even last hebben van de maatregelen. Zo geven Rusland en Roemenië op het moment geen certificaten af voor eieren uit Nederland. Je kunt dan blijven zitten met grote partijen eieren, waarvoor je waarschijnlijk geen goede prijs meer krijgt."