AMSTERDAM - Een 47-jarige ambulancemedewerker kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag in Amsterdam een vuistslag in zijn gezicht. Hij wilde een vrouw helpen die onwel was geworden in een café in de Marnixstraat. De dochter van het slachtoffer raakte overstuur en gaf de man een klap, aldus een woordvoerster van de politie dinsdag. Het is het zoveelste incident met ambulancepersoneel de afgelopen maanden in Amsterdam.

De vrouw wilde dat haar moeder werd opgenomen in een ziekenhuis, maar volgens de ambulancemedewerkers was dat niet nodig omdat zij het slachtoffer ter plekke konden behandelen. De emoties liepen volgens de politie hoog op. De ambulancemedewerker raakte niet ernstig gewond, maar heeft wel aangifte gedaan van de klap. De vrouw kreeg later uitleg hoe hulpverleners werken en wil in een brief haar spijt betuigen aan de ambulancemedewerker.

Begin juli hebben familieleden van een man die een hartaanval kreeg, het toegesnelde ambulancepersoneel ernstig gehinderd en bedreigd. Er is toen alleen aangifte gedaan wegens vernieling van de ambulance, niet van de bedreiging. Half juni belaagde een groep dronken jongeren in het Mirandabad in Amsterdam hulpverleners die op weg waren naar een jongen die onwel was geraakt.

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft ambulancepersoneel recent opgeroepen vaker aangifte te doen van bedreiging en mishandeling. Hulpverleners lieten dat vaak na uit angst voor represailles.