UTRECHT - De Utrechtse politie verwacht nog enkele weken bezig te zijn met het onderzoek naar het trapongeval van zondagavond. Dat meldde een woordvoerder van het korps dinsdagmiddag.

Volgens de zegsman gaat het om een ingewikkelde zaak, waarbij niet alleen tactische deskundigheid komt kijken maar ook technische. Daarom zal het korps waarschijnlijk een beroep doen op het Nederlands Forensisch Instituut, en mogelijk nog externe deskundigen raadplegen.

De gemeente is daarnaast nog bezig met het formuleren van de opdracht voor het externe onderzoek naar het ongeval. De gemeente hoopt daar dinsdag of woensdag mee klaar te zijn. Dan valt ook het besluit wie het onderzoek doet.

Gemeente

De vraag die velen bezighield werd dinsdag door de gemeente beantwoord: de trap bij de Stadhuisbrug is eigendom van de gemeente. Welke gevolgen dat precies heeft is onduidelijk. De gemeente heeft nog geen claims van slachtoffers gekregen.

In het grachtengebied in de binnenstad van Utrecht bevinden zich in totaal tientallen trappen, mogelijk zelfs een kleine tweehonderd, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het gaat om stenen en houten bouwsels en een combinatie van die materialen. De meeste zijn in de kade ingebouwd.

Uitzondering

De trap bij de Stadhuisburg is een uitzondering in zijn soort, vooral de verankering verschilt sterk van die van de overige trappen. "De constructie van de ophanging in de muur is niet typerend voor de meeste trappen."

De gemeente maakt de trappen in de Utrechtse binnenstad twee keer per jaar schoon. Daarbij vindt ook een visuele inspectie plaats. De gemeente Utrecht ziet in het ongeval geen aanleiding om komende evenementen op en rond de grachten te schrappen. Ook behoeven de regels geen aanpassing, al is de gemeente wel wakker geschud om nog alerter te zijn.

Draaiboek

De stad biedt jaarlijks onderdak aan ongeveer zevenhonderd evenementen, grote en kleine. Bij de vergunning voor grote is er altijd een draaiboek, bij de kleinere staan de afspraken met de gemeente, politie en brandweer en andere partners (zoals beveiligers) in de vergunning.

Bij de informatielijn die de gemeente Utrecht openstelde naar aanleiding van het ongeluk, zijn dinsdag niet veel telefoontjes binnengekomen van mensen die benieuwd zijn naar de identiteit en de toestand van de gewonden. Maandag noemde de gemeente abusievelijk het aantal van 130, maar stelt het totaal van maandag en dinsdag samen nu op 120.

Ziekenhuizen

In verschillende ziekenhuizen in Utrecht liggen dinsdagmiddag nog vijf mensen die zondag gewond raakten na het ongeval aan de Oude Gracht. Een van hen ligt nog op de afdeling intensieve zorg. De toestand van deze persoon is onveranderd kritiek, zei een woordvoerster van de gemeente dinsdagmiddag.

In totaal werden twintig mensen in het ziekenhuis opgenomen. Daarnaast raakte een aantal mensen lichtgewond. Die werden ter plekke behandeld of gingen zelf naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis.

Het ongeval gebeurde bij de Stadhuisbrug tijdens een concert van de band Zuco 103 ter afsluiting van de Muzikale Botenparade. Zowel op als onder de trap bevonden zich mensen.

Bekijk video: Zuco 103 over trapramp Utrecht
Modem/ Breedband