SCHIPHOL - De eerste helft van dit jaar is het aantal gewelddadige incidenten in vliegtuigen explosief gestegen. Uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat de politiedienst op Schiphol dit jaar hiervoor al 28 keer is ingeschakeld. Vorig jaar was dat nog zeventien keer.

"Je kunt zeker spreken van een enorme toename van geweldsincidenten. Dat is zorgwekkend. De oorzaak hiervan hebben we nog niet kunnen achterhalen", concludeert een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol. "Wel is duidelijk dat het meestal om dronken passagiers gaat, die zich aan agressie schuldig maken."

Dit jaar pakte de marechaussee in totaal negen mensen op die problemen in het vliegtuig maakten. In 2005 werden om deze reden in totaal acht passagiers gearresteerd. De politiedienst treedt op als de gezagvoerder van een vliegtuig om hulp vraagt.

Aangifte

Dat er niet altijd arrestaties volgen, komt omdat er lang niet altijd aangifte wordt gedaan. "Dan zijn er bijvoorbeeld geen verklaringen, die een aanhouding kunnen rechtvaardigen", verduidelijkt de zegsman van de marechaussee. "Wij zijn er natuurlijk in de lucht niet bij, dus we kunnen zelf niet constateren wat daar is gebeurd."

Nu de problemen in vliegtuigen flink toenemen, hoopt de marechaussee dat er een "hoge aangiftebereidheid" bij de luchtvaartmaatschappijen en passagiers komt. Dit is nodig om de agressie goed te kunnen aanpakken.

Verklaring

Om de drempel te verlagen liggen er inmiddels in de Nederlandse vliegtuigen formuleren waarin cabinepersoneel versneld aangifte kan doen. De documenten kunnen indien mogelijk al in de lucht worden ingevuld. De betrokkenen hoeven dan niet direct na een lange vlucht ook nog eens uitgebreid een verklaring af te leggen. Dat mogen ze later doen.

Incidenten

De afgelopen weken zijn er drie flinke incidenten geweest. Zaterdag moesten ongeveer twintig marechaussees ingrijpen bij een massale vechtpartij in een toestel van de Turkse maatschappij Corendon Air tijdens een tussenstop. De gezagvoerder wilde een passagier verwijderen, vanwege de overlast die hij bezorgde. Deze man weigerde echter van boord te gaan.

Chaos

De situatie escaleerde uiteindelijk zo dat de overige passagiers erg agressief werden en om zich heen begonnen te slaan. De situatie ontaardde volgens de marechaussee in een totale chaos. De passagier die met de stampij begon, is met zijn gevolg van boord gehaald.

Vrijdag maakte een beschonken Rus amok tijdens een KLM-vlucht van Curaçao naar Schiphol. De man gedroeg zich agressief naar een stewardess. De gezagvoerder van dit toestel schakelde een oud-agent in die de man na een worsteling overmeesterde en in de boeien sloeg. De aangehouden man kreeg vervolgens nog ruzie met een andere Rus die zijn geketende landgenoot probeerde te slaan. Ook deze man is uiteindelijk met behulp van de oud-agent opgepakt.

Kieft

Eind juli was de Nederlandse ex-voetballer Wim Kieft betrokken bij een incident tijdens een vlucht vanuit Madrid naar Schiphol. Hij wordt verdacht van bedreiging en belediging.