NEW YORK/BEIROET/BERLIJN - De VN-Veiligheidsraad lijkt na dagen intensief beraad een akkoord te hebben bereikt over een resolutie die een einde moet maken aan de oorlog tussen Israël en milities van de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah in het zuiden van Libanon. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier dinsdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Een overeenkomst tussen de leden van de Veiligheidsraad lijkt te zijn bereikt", zei Steinmeier, nauw betrokken bij onderhandelingspogingen, zonder uit te wijden. Hij vertrok meteen daarna naar het Midden-Oosten om de tekst van de resolutie voor te leggen aan de betrokken partijen. Een stemming over de resolutie, die later deze week wordt verwacht, is al dagen uitgesteld wegens hevig verzet van Libanon.

Rusland meldde dinsdagochtend de resolutie alleen te zullen steunen als Libanon akkoord gaat. Rusland kan geen beslissing van de Veiligheidsraad steunen als die 'nutteloos' is voor de Libanese regering, zei de Russische gezant bij de Verenigde Naties tegen Russische persbureaus.

De resolutie

De tekst die tot nog toe voorlag, vraagt om een "volledige stopzetting van de vijandelijkheden" en stelt het sturen van een internationale troepenmacht naar het gebied in het vooruitzicht. De ontwerp-resolutie geeft Israëlische grondtroepen echter de ruimte om in het zuiden van Libanon te blijven. Bovendien heeft de Israëlische regering al aangekondigd dat het keihard zal blijven reageren op Hezbollah-aanvallen.

Toezegging

Maandagavond deed Libanon op een top van de Arabische Liga de toezegging dat het zo'n 15.000 militairen naar het zuiden van het land wil sturen, zodra Israël zich uit het gebied heeft teruggetrokken. Dit gebaar moet de internationale gemeenschap overtuigen van de goede wil van de regering. Die zegt al reservisten te hebben opgeroepen die in staat zijn het grensgebied te bewaken en Hezbollah ervan te weerhouden aanvallen op Israël uit te voeren.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft dinsdag de toezegging een "interessante stap" genoemd, waarnaar moet worden gekeken. "Deze beslissing is een interessante stap die we moeten bestuderen en waarvan we alle mogelijke gevolgen moeten bekijken, om te zien of het praktisch is en in welke tijdspanne", zei Olmert tijdens een persconferentie.

Hij voegde daaraan echter toe dat het Israëlische veiligheidskabinet woensdag bijeen komt om te beslissen over een mogelijke uitbreiding van de militaire operatie in het zuiden van Libanon.

Parijs

Frankrijk schaarde zich dinsdagmiddag nadrukkelijk achter het plan van de Libanese premier Siniora. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy noemde het sturen van de militairen een "politiek zeer belangrijk feit waaraan Frankrijk zijn steun verleent".

Parijs bestudeert hoe het voorstel in de praktijk kan worden uitgewerkt en brengt het ook te sprake bij de besprekingen in de VN-Veiligheidsraad over een diplomatieke oplossing voor de al 28 dagen durende gewelddadigheden.