LONDEN - Drie fotografen die in 1997 foto's hebben genomen van de Britse prinses Diana en haar vriend Dodi al-Fayed vlak voordat die verongelukten, staan in Frankrijk terecht voor inbreuk op de privacy. Dat heeft de Britse omroep BBC woensdag op zijn website gemeld.

Het proces is opgehangen aan een onlangs geschapen precedent in het Franse recht. Daardoor wordt het interieur van een auto beschouwd als privé-domein, al rijdt die op de openbare weg. De vader van Dodi, de Egyptische zakenman Mohammed al-Fayed, was er eerder niet in geslaagd de drie fotografen te laten veroordelen voor doodslag. Hij gaf ze de schuld van de dood van Diana en Dodi.

Hun chauffeur zou in Parijs te hard hebben gereden, omdat de fotografen hem achtervolgden. Het hoogste gerechtshof in Frankrijk oordeelde in april dat de drie op te grote afstand reden om het ongeluk veroorzaakt te kunnen hebben.

Het nieuwe proces volgt op een aanklacht die Mohammed al-Fayed al in 1997 heeft ingediend wegens inbreuk op de privacy van de twee. De fotografen staan alleen terecht in verband met de foto's die ze van Dodi hebben genomen, omdat de familie van Diana en de Britse koninklijke familie geen eiser in de zaak zijn.