JERUZALEM - Israël heeft maandag een onbemand vliegtuigje (drone) van de Libanese Hezbollah-militie neergehaald.

Vliegtuigen van de luchtmacht vernietigden de drone toen die boven Israëlisch grondgebied dreigde te komen. De drone kwam in zee terecht, aldus een woordvoerder van de strijdkrachten.

Het was de derde keer binnen twee jaar dat Hezbollah een onbemand spionagevliegtuigje naar Israël stuurde. Voor zover bekend gebeurde dat in april 2005 voor het laatst. Volgens Israëlische media beschikt Hezbollah nu nog over zeven drones. Het neergeschoten toestel zou bewapend zijn geweest.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een openbare zitting over de crisis in Libanon. Dat heeft de ambassadeur van Qatar bij de VN, Abdulaziz al-Nasser, maandag laten weten.

Volgens Nasser is het niet waarschijnlijk dat de leden van de Veiligheidsraad voor woensdag overeenstemming over een resolutie bereiken.

15.000 militairen

De Libanese regering stuurt zo'n 15.000 militairen naar Zuid-Libanon, als Israël zich uit het gebied terugtrekt. Hoge bronnen rond de regering in Beiroet meldden dat de ministers later op maandag bijeenkomen om dit besluit te bekrachtigen. Het leger heeft reeds reservisten opgeroepen om de troepenmacht te bemannen.

Libanon hoopt op deze manier de internationale gemeenschap er van te overtuigen dat het in staat is de grens te bewaken en Hezbollah er van te weerhouden aanvallen op Israël uit te voeren.

Venezuela

Israël heeft zijn ambassadeur tijdelijk teruggeroepen uit Venezuela uit protest tegen kritische opmerkingen door de Venezolaanse president Hugo Chavez. Hij omschreef het Israëlische offensief in Libanon zondag als "genocide" en "een nieuwe holocaust".

Chavez, die vorige week zijn diplomatieke afvaardiging uit Israël terugriep, is toch al niet zo populair in het land, vanwege zijn steun aan de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die herhaaldelijk heeft opgeroepen tot de totale vernietiging van de joodse staat.