AMSTERDAM - Het ministerie van Justitie en GGZ Nederland praten deze week over een oplossing voor psychisch gestoorde veelplegers die onder de zogeheten ISD-maatregel vallen. Die dreigen tussen de wal en het schip te vallen nu diverse GGZ-klinieken de veelplegers niet willen opnemen.

Dat meldt het ministerie van Justitie maandag. Twee veelplegers zijn door de Amsterdamse rechtbank vrijgelaten, omdat geen kliniek voor hen kon worden gevonden.

Drie veroordelingen

De veelplegers vallen onder de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD), die sinds 2004 van kracht is. Daarmee worden veelplegers met een verslaving of andere psychische problemen maximaal twee jaar vastgezet. Ze moeten dan wel drie keer zijn veroordeeld binnen vijf jaar.

Tijdens de celstraf moet de behandeling van de verslaving of het psychische probleem centraal staan. De kans op herhaling moet daarmee worden verkleind. Ook dient de maatregel om de maatschappij te beschermen tegen veelplegers.

Financiering

De twee veelplegers die door de Amsterdamse rechtbank zijn vrijgelaten, hadden psychiatrische hulp nodig, maar konden niet bij een psychiatrische kliniek terecht. Volgens de rechtbank 'staat onduidelijkheid op landelijk niveau over de financiering van de behandeling van ISD'ers behandeling in de weg'.

Het ministerie geeft toe dat ISD-inrichtingen worden geconfronteerd met GGZ-klinieken die zwaar gestoorde veelplegers niet willen opnemen. Volgens ministeriewoordvoerder Wim van de Wegen is alleen nog niet duidelijk waarom de psychiatrische klinieken de mensen niet willen opnemen. Het ministerie gaat daarom met GGZ Nederland om de tafel zitten om te spreken over dit probleem.

Beveiliging

Psychiatrische klinieken willen de psychisch gestoorde veelplegers niet omdat ze onvoldoende beveiliging hebben, stelt directeur Edwin ten Holte van de Stichting Verslavingsreclassering GGZ Nederland.

ISD-inrichtingen hebben onvoldoende mogelijkheid deze veelplegers te behandelen, zegt Ten Holte. Volgens de directeur moet er daarom een 'behandelgevangenis' komen, waar zowel een brede behandeling voor zwaardere patiënten is, als goede beveiliging.

Een klacht van gedetineerdenorganisatie Eorg is volgens Ten Holte ongegrond. De Eorg stelde dat bij Amsterdamse verslaafde veelplegers de ISD-maatregel niet wordt uitgevoerd vanwege een personeelstekort. Volgens Ten Holte is daarvan geen sprake. Wel gaat er soms enige tijd overheen voordat met een behandeling wordt gestart, erkent hij. "Eerst moet worden bekeken welke behandeling nodig is en dan moet deze worden ontwikkeld."