AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen komt in aanmerking voor de 'World Mayor Award 2006'. De Amsterdammer heeft de titel voor beste burgemeester ter wereld nog niet in zijn zak zitten. Hij gaat de strijd aan met vijftien collega's uit Europa, tien uit Noord-Amerika, zes uit Zuid-Amerika, vier uit Afrika en twee uit Australië.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De uitslag van de verkiezing is op 6 december, maakte de organisatie 'City Mayors' uit Londen maandag bekend. Vorig jaar ging de burgemeester van de Griekse hoofdstad Athene er met de award vandoor, dankzij zijn inspanningen om de Olympische Spelen van 2004 naar het land te halen. Het evenement heeft de stad in allerlei opzichten goed gedaan, aldus de organisatie.

Imago

Het zogeheten wereldburgemeester-project is opgezet om het imago van burgemeesters op te vijzelen en de bestuurders die veel hebben betekend voor hun gemeenschap en stad in het zonnetje te zetten. Het afgelopen half jaar konden mensen vanuit de hele wereld hun favoriete burgemeester opgeven.

Maar liefst 677 namen kwamen voorbij, maar op de nominatielijst was slechts plek voor vijftig burgervaders. Een speciale jury heeft de uiteindelijke selectie gemaakt. Burgers kunnen stemmen via deze website.

Europese held

Het is niet de eerste keer dat Cohen internationaal hoge ogen scoort. Vorig jaar riep het Amerikaanse weekblad Time Magazine hem uit tot Europese held voor zijn rol na de moord op Theo van Gogh in november 2004. Hij was de enige Nederlander op een lijst met 37 namen. De gemeenteraad heeft de Amsterdamse burgemeester onlangs voorgedragen voor een tweede ambtstermijn, omdat zijn eerste periode als bestuurder van de hoofdstad volgend jaar afloopt.