OUDE PEKELA - De officiële hangplek voor ouderen in Oude Pekela is overgenomen door lokale hangjongeren. Dat heeft directeur J. Romme van het Nationaal Fonds Ouderenhulp maandag bevestigd. De in maart feestelijk gepresenteerde hangplek voor senioren staat er verpauperd bij. Op het bankje staan graffititeksten als 'geile beer'. Het vuilnis en de sigarettenpeuken stapelen zich er op.


Foto: Martijn Langerhuizen l Jongeren nemen ouderenhangplek over

De ontmoetingsplek voor ouderen werd opgericht nadat winkelcentrum De Helling in Oude Pekela een samenscholingsverbod had ingesteld. Hierdoor konden de senioren elkaar niet meer ontmoeten. Door middel van de officiële hangplek konden de ouderen toch hun sociale contacten onderhouden.

Na de onthulling van het bankje werd de hangplek echter door een aantal winkeliers naar een donker, minder aantrekkelijk hoekje in het winkelcentrum verplaatst. Aanvankelijk was het initiatief een groot succes, maar naarmate het weer warmer werd, maakten de ouderen steeds minder gebruik van de overdekte locatie.

Oplossing

"Ik ben er van overtuigd dat de behoefte weer toeneemt als het weer straks omslaat", stelt directeur Romme. Hij gaat met het bestuur van het winkelcentrum in conclaaf over een oplossing voor het probleem. Als het aan het Nationaal Fonds Ouderenhulp ligt, wordt het bankje opgeknapt en terug geplaatst naar de originele plek. "En anders verhuizen we het bankje gewoon naar een stad in Nederland waar het initiatief wel wordt gewaardeerd."

De hangplek voor ouderen heeft inmiddels navolging gekregen in onder meer Eindhoven en Almere. "Het idee beklijft zeker", constateert Romme trots. De PvdA beklemtoont in zijn verkiezingsprogramma zelfs de urgentie van laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouderen.