BAIDOA - De Somalische president Abdullahi Yusuf heeft het hele kabinet van premier Ali Mohammed Gedi ontslagen. Binnen een week worden nieuwe ministers benoemd, deelde het staatshoofd mee. Hij zei dat het omvangrijke kabinet helemaal niets heeft gedaan. "Vanaf vandaag is er alleen nog een premier."

Volgens Yusuf krijgt het nieuwe kabinet 31 ministers, een stuk minder dan de ruim honderd die er aanvankelijk waren. Overigens waren de laatste tijd al veel ministers afgetreden uit protest tegen het uitstel van vredesoverleg met de fundamentalistische Unie van Islamitische Rechtbanken.

De UIC nam vorige maand de macht over in de hoofdstad Mogadishu en breidt sindsdien gestaag haar invloedssfeer uit. De moslimfundamentalisten en de interim-regering begonnen vredesoverleg met het doel een eind te maken aan de crisis in het land in de Hoorn van Afrika.

Maar de UIC trok zich ruim een week geleden terug uit het vredesoverleg, nadat Ethiopische troepen Somalië waren binnengetrokken om de zwakke interim-regering te beschermen. Een tweede ronde van vredesgesprekken stond toen op het punt van beginnen in de Sudanese hoofdstad Khartum.