UTRECHT - De gemeente Utrecht laat externe deskundigen het ongeval met een trap bij de Stadhuisbrug onderzoeken. Dat zei burgemeester Annie Brouwer maandagmiddag op een persconferentie van de gemeente en de politie. Die laatste onderzoekt het ongeval.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Alexander Louzada l De politie, gemeente en arbeidsinspectie onderzoeken de zaak

In verschillende Utrechtse ziekenhuizen liggen maandagmiddag nog zeven slachtoffers van het ongeval met de trap in Utrecht. Dat meldde de gemeente Utrecht maandagmiddag. Bij het ongeval zondagavond, raakten in totaal 20 mensen gewond.

Een persoon ligt nog in kritieke toestand op de afdeling intensieve zorg. De gemeente verwacht dat de andere gewonden op korte termijn naar huis kunnen.


Foto: Sonja Mos l Stadhuisbrug Utrecht enkele uren voor het ongeluk

De trap van staal en hout is niet ingestort, maar losgekomen van de muur. Hoe dat kon is nog niet bekend. Volgens letselschadeadvocaat Martin de Witte is de gemeente verantwoordelijk. "Die trap zit vast aan de kademuur, die is eigendom van de gemeente. Die moet de schade vergoeden."

Verantwoordelijk

Uit de vergunning voor het evenement Muzikale Botenparade, waarbij het ongeval gebeurde, blijkt dat de door de organisatie ingehuurde beveiliging verantwoordelijk was voor het totaal aantal bezoekers. Deze moest zorgen dat de werven niet te vol kwamen te staan met bezoekers. Bij toeloop van veel publiek zouden de toegangen tot de werf voor de Winkel van Sinkel en vanaf de Ganzenmarkt worden afgesloten.


Foto: Annelies l Stadhuisbrug Utrecht tien minuten voor het ongeluk

Het is niet duidelijk hoeveel mensen er op de trap stonden en of de beveiliging ook op het aantal mensen op de trappen moest letten. Op basis van getuigenverklaringen onderzoekt de politie wat er is gebeurd.

Inspectie

Bij het onderzoek is ook de Arbeidsinspectie betrokken, wegens haar deskundigheid op het gebied van ongevallen met trappen. De gemeente heeft ook contact met de Inspectie openbare orde en veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV heeft de gemeente benaderd met een aantal vragen.

De tien rechercheurs die het ongeval onderzoeken, hopen binnen enkele dagen meer te weten, zei politiewoordvoerder Frits van der Hoeven.

Controle

De trappen langs de Utrechtse grachten worden twee keer per jaar visueel gecontroleerd. Volgens de gemeente bestaat nog geen aanleiding om de overige trappen nu opnieuw of vaker te controleren. De gemeente weet nog niet wanneer de trap die zondagavond loskwam voor het laatst is gecontroleerd. Over de staat van de trap kon evenmin iets worden gemeld.

In Utrecht zou één vergelijkbare houten trap zijn, bij Stadskasteel Oudaen. Deze had een particuliere eigenaar en is eerder afgesloten omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Mensen die informatie willen naar aanleiding van het ongeval of zich willen aanmelden voor slachtofferhulp, kunnen het telefoonnummer 030-2863374/75 bellen.