AMSTERDAM - De politie in Amsterdam beschouwt vanaf nu jongeren die zeggen dat ze hun bankpas en pincode onder dreiging moesten afstaan als verdacht. Ze doet dat nadat in Amsterdam-Zuidoost steeds vaker criminelen gebruik maken van bankrekeningen van vooral scholieren, bevestigde de politie een artikel van maandag in de Volkskrant.

Ze storten van fraude afkomstig geld op de rekeningen en halen het er vervolgens in contanten meteen weer vanaf. Op die manier voorkomen ze dat de politie hen kan traceren. De jongeren verdienen vaak een paar honderd euro als ze hun medewerking verlenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu zes tieners strafrechtelijk vervolgen. Volgens Dick Treffers, chef van het straatroofteam, verklaren veel gesnapte jongeren dat ze zijn afgeperst. Dat kan alleen vaak niet worden aangetoond.

De politie heeft middelbare scholen gevraagd de leerlingen attent te maken op criminelen die hen op het schoolplein of in het uitgaansleven proberen over te halen om hun pas en code af te staan. De jongeren lopen niet alleen de kans op een straf, maar kunnen ook rekenen op een schadeclaim van de bank. Die laatste kan zelfs de relatie met de pashouder beëindigen, waarna ze op een zwarte lijst komen en voor langere tijd niet meer in aanmerking kunnen komen voor een lening of hypotheek.

Volgens Treffers gebeurde het meerdere malen dat de oplichters gewelddadig worden als ze de zaken niet voor elkaar krijgen zoals ze dat willen. Zo mishandelden ze een rekeninghouder van wie ze pas en code hadden en die het geld al zelf had gepind. Ook werd een vrouw bedreigd die de rekening van haar zoon had geblokkeerd omdat er ineens 8000 euro op stond. De criminelen zouden de jongen zelfs korte tijd hebben gekidnapt om haar te dwingen haar actie ongedaan te maken.