BEIROET - Israël heeft maandag opnieuw een reeks doelen bestookt in Libanon. De beschietingen, die volgden op een weekeinde waarin Israël de zwaarste aanvallen tot nog toe uitvoerde, kostten zeker dertien burgers het leven. Uit een enquête bleek maandag dat vrijwel alle Palestijnen Hezbollah steunen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ondertussen slaagde de VN-Veiligheidsraad er zondagavond niet in om een akkoord te bereiken over een resolutie die een einde moet maken aan 27 dagen van gevechten. Het conflict, dat op 12 juli begon toen de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah twee Israëlische militairen gevangen nam, heeft inmiddels meer dan negenhonderd Libanezen het leven gekost. Aan Israëlische zijde vielen circa honderd doden. Beide zijden in het conflict zijn vastberaden om door te vechten.

De Israëlische luchtaanvallen maandagochtend kostten zeker zeven leden van één familie in een huis in Ghazzaniyeh, ten zuiden van de havenstad Sidon, het leven. In de plaats Kfar Tibneet kwamen twee vrouwen en een jongen om.

Zware explosies werden onder meer gemeld vanuit de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Ook op doelen rond Baalbek in de oostelijke Bekaa-vallei schoten Israëlische vliegtuigen raketten af, waardoor een dode viel. Beide sjiitische gebieden zijn stevig in handen van de militante Hezbollah-beweging.

In het weekeinde wierpen Israëlische toestellen duizenden explosieven af boven doelen in Libanon. Daardoor kwamen tientallen Libanezen om het leven, vooral door bombardementen op dorpen in het zuiden van het land.

Toevalstreffers

Hezbollah wist het escalerende geweld zondag te beantwoorden met een aantal toevalstreffers in Noord-Israël. De onnauwkeurige katjoesja-raketten raakten in de stad Haifa 's avonds onder meer twee huizen, waardoor drie doden vielen. Ook raakten meer dan 160 mensen gewond.

In het dorp Kfar Giladi kwamen eerder op de dag al twaalf Israëlische reservisten om toen een Katjoesja-raket insloeg in een gebouw waar ze bijeen waren. In het dorp kwamen tientallen raketten neer.

Op de grond bevecht Hezbollah Israëlische militairen op diverse fronten in het zuiden van Libanon, waarbij de sjiitische beweging maandagochtend de dood van vier Israëlische militairen claimde. Volgens een Israëlische legerwoordvoerster raakten weliswaar vijf soldaten verwond, maar kwam niemand om.

Veiligheidsraad

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad komen maandag in New York weer bij elkaar om overeenstemming te bereiken over een ontwerpresolutie van Frankrijk en de Verenigde Staten. De tekst bevat onder meer een oproep voor een 'snelle' terugtrekking van Israëlische troepen, maar het woord 'onmiddellijk' komt in het stuk niet voor.

Israël staat welwillend tegenover de ontwerpresolutie. Het biedt het leger volgens functionarissen de kans om aanvallen uit te blijven voeren op Hezbollah. Ook kan Jeruzalem zijn 10.000 soldaten in zuidelijk Libanon blijven stationeren.

Onmiddellijke terugtrekking

Verzet komt er van Libanon, dat een onmiddellijke terugtrekking eist. In de Veiligheidsraad zijn het met name China en Rusland die vinden dat de regering in Beiroet meer geboden moet krijgen. Zij voorkwamen met hun verzet dat de resolutie maandag al in stemming kon worden gebracht. Dat gebeurt nu op zijn vroegst dinsdag.

De regering in Beiroet probeert ondertussen de Arabische wereld achter zich te scharen. De 22 ministers van de Arabische Liga willen maandag in Libanon bijeenkomen om over het voorstel dat bij de VN op tafel ligt te praten. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem sprak van een "recept voor de voortzetting van de oorlog". Ook waarschuwde hij dat Damascus klaar was voor een regionaal conflict.

Enquête

Vrijwel alle Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook steunen de strijd van de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah tegen Israël. Hezbollah geniet de steun van 97 procent van de Palestijnen, bleek maandag uit een enquête van het Palestijnse onderzoeksbureau Near East Consulting.

Uit de peiling bleek dat 93 procent tegenstander is van een onvoorwaardelijke vrijlating van ontvoerde Israëlische militairen om de oorlog in Libanon te bekorten. Van de ondervraagden oordeelde verder 55 procent dat de Palestijnse regeringspartij Hamas moet vasthouden aan zijn gezworen eed dat Israël moet worden vernietigd.