VUGHT - Sinterklaas en zijn drie Pieten zijn woensdag in Vught niet verder dan een paar stappen voorbij de poort van het centrum voor alleenstaande minderjarige asielzoekers gekomen. Daar versperden veiligheidspersoneel en het hoofd van de zogenoemde ama-campus, J. van der Wijst, hen resoluut de weg.

De kindervriend was naar Vught gekomen op uitnodiging van drie verontruste jongeren uit Den Bosch. Die hebben zich geschaard achter de kritiek van talloze vluchtelingeninstellingen en maatschappelijke organisaties op het regiem in het nieuwe centrum. Dat is volgens hen strijdig met de internationale rechten van het kind.

Sinterklaas had voor de jonge bewoners van de campus snoepgoed meegebracht en posters waarop in het Engels stond aangegeven welke rechten ze volgens hem hebben. Het snoep kieperden de Pieten in arren moede maar over het hek en de posters prikten ze aan de spijlen.

Volgend jaar weer

Bij zijn vertrek kondigde de Sint een nieuw bezoek aan. "Volgend jaar probeer ik het nog een keer." Sinterklaas was speciaal woensdag naar Vught gekomen omdat het die dag de Internationale Dag van de Rechten van het Kind is. In het centrum, dat is ondergebracht in een voormalige kazerne die enkele jaren dienst heeft gedaan als asielzoekerscentrum, brengt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) jonge asielzoekers onder in afwachting van hun terugkeer naar het land van herkomst.

Het strenge regiem en het puntensysteem, gebaseerd op een Amerikaans model van straffen en belonen, is door tal van organisaties kritisch ontvangen.

"Sinterklaas is een typisch Nederlands feest en het is juist niet de bedoeling dat de ama's integreren. In Vught willen we hen perspectief bieden op terugkeer naar het land van herkomst. Bovendien zouden ze niet weten wat hen overkomt, ze willen vooral rust. Daarom is de Goedheiligman niet welkom", verklaarde een woordvoerster van het COA toen dinsdag bekend werd dat de Sint een bezoek wilde brengen aan de campus.