AMSTERDAM - Door een gebrek aan opvang dreigen Amsterdamse verslaafde veelplegers op straat te belanden. Dat vreest officier van justitie Nicole Voorhuis, meldt het Algemeen Dagblad maandag.

Het zou gaan om vijftien procent van de veelplegers die zowel verslaafd als psychisch gestoord is. Deze gevangenen komen normaalgesproken terecht in een Instelling voor Stelselmatige Daders (ISD), waar ze op een normaal bestaan worden voorbereid. Het probleem is volgens Voorhuis dat de instellingen te 'verkokerd' werken, en dat niet één instelling zich geroepen voelt de verslaafde veelplegers wil opnemen.

"Je hebt hier veel verschillende instellingen. Dat maakt het lastig om goede afspraken te maken", zegt Voorhuis in de krant.

Plaatsgebrek

In juni werden twee volgens het AD zwaar verslaafde en psychisch gestoorde patiënten vrijgelaten door de rechtbank wegens plaatsgebrek. Voorhuis vreest dat dit in de toekomst vaker gebeurt.

Vorige maand sloeg de gedetineerdenorganisatie Eorg alarm over de situatie. De Eorg stelde dat bij Amsterdamse gedetineerden de ISD-maatregel vaak niet wordt uitgevoerd, vanwege een personeelstekort. Een groep van 24 veelplegers zou al maanden vastzitten zonder behandeld te worden.