UTRECHT - Door het instorten van een houten trap in de binnenstad van Utrecht zondagavond zijn tien mensen zwaargewond geraakt. Drie van hen verkeren maandagochtend nog in kritieke toestand, aldus de politie. Een aantal mensen raakte lichtgewond, vier van hen zijn in een ziekenhuis opgenomen. De anderen werden ter plekke behandeld of gingen zelf naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Maurice Boere | Brandweer en hulpverleners bij de Oudegracht.

Het ongeval gebeurde om ongeveer 21.45 uur bij de Stadhuisbrug tijdens een concert van de band Zuco 103 ter afsluiting van de Muzikale Botenparade. Zowel op als onder de trap bevonden zich mensen. Onder de zwaargewonden zijn personen die in een boot op het water van de Oudegracht zaten. Zij werden door de trap getroffen.

Toen duidelijk werd dat er gewonden waren gevallen stopte de band direct met spelen. Nog geen minuut later was de eerste ambulance gearriveerd.


Foto: Maurice Boere | Het was zondagmiddag erg druk op het water in Utrecht. Deze foto is enkele uren voor het ongeval gemaakt.

Volgens de organisatie van het evenement waren er op en rond het water zes- tot zevenduizend mensen, die op het concert waren afgekomen. Het optreden werd direct gestaakt. Zangeres Lilian Vieira van Zuco 103 zag van dichtbij wat er gebeurde. Zij spreekt van een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de band.

Duikers

Er vielen ook personen in het water van de Oude Gracht. De mensen klommen daarna weer uit het water. Duikers van de brandweer zochten voor de zekerheid enige tijd naar drenkelingen. Bij de politie is niemand als vermist opgegeven.


Foto: Maarten Jansonius | Omstanders houden de trap omhoog zodat hulpverleners bij de gewonden kunnen komen

Beheerst

De bewuste trap, waarvan er meerdere zijn langs de Oudegracht, vormde een permanente verbinding tussen de straat en de lagergelegen kade. Volgens ooggetuigen was er geen sprake van grote paniek. Er was op het moment van instorten door de harde muziek ook geen gegil te horen. "Opeens lag die trap daar", aldus een getuige. De politie bevestigde later dat "redelijk beheerst is gereageerd".

Tientallen hulpverleners van politie, ambulances en brandweer kwamen in actie. Het gebied werd afgezet. De zwaargewonden werden afgevoerd en lichtgewonden ter plaatse behandeld.

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. De forensische recherche is begonnen met een onderzoek. Daarbij wordt ook de Arbeidsinspectie betrokken. Technisch onderzoek heeft een groot deel van de nacht van zondag op maandag geduurd. De gemeente Utrecht en een aantal andere partijen overleggen maandagochtend vanaf 09.00 over het ongeval, aldus een woordvoerster.

UMC

Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft meerdere zwaargewonden binnengekregen. De mensen die lichter gewond zijn geraakt, zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Twee slachtoffers lagen rond 23.00 uur, anderhalf uur na het ongeval, nog altijd op de plek waar de trap is ingestort.

Op de zes meter hoge trap voor de Winkel van Sinkel stonden volgens de organisatie ongeveer vijftig mensen te dansen. Ook onder het houten en stalen gevaarte waren op dat moment tientallen mensen. Door het gezamenlijk dansen is de trap vermoedelijk ingestort, waarna diverse mensen klem kwamen te zitten en enkelen in het water belandden.


Foto: Alexander Louzada | Hulpverleners helpen zwaargewonden die nog op de boot liggen.

Informatienummer

Voor meer informatie over het ongeval en voor getuigeverklaringen, is door de GG&GD Utrecht een informatienummer opengezet: tel. 030–2863374 of 030–2863375.