COLOMBO/TRINCOMALEE - De gevechten tussen het regeringsleger en de rebellerende Tamil Tijgers op Sri Lanka houden aan ondanks een overeengekomen bestand. De strijd om de stad Muttur en een door de rebellen gesloten sluis in het noordoosten leidden de afgelopen weken tot de hevigste gevechten in jaren.

Het Srilankaanse leger hervatte zondag de bombardementen toen de Tamil Tijgers zich opmaakten de sluis in een belangrijk irrigatiekanaal weer te openen. Sinds de rebellen de waterweg twee weken geleden blokkeerden zaten duizenden boeren zonder water.

De Tijgers waren in het gezelschap van Scandinavische waarnemers op weg naar de sluis toen zij werden bestookt, meldde een woordvoerder. Eerder hadden zij naar eigen zeggen van de regering de toezegging gekregen dat zij ongehinderd naar de afgesloten waterkering konden gaan. De regering liet weten dat niet Tijgers, maar haar eigen mensen de sluis weer moeten openen.

De rebellenbeweging, die strijdt voor een onafhankelijke Tamilstaat, had eerder op de dag nog laten weten dat zij met een 'totale oorlog' zou beginnen als de regeringstroepen zich schuldig zouden maken aan vijandelijkheden.

Nadat de rebellen in juli de sluis hadden gesloten, raakten zij slaags met regeringstroepen die de sluis probeerden te bereiken. In de zware gevechten vielen honderden doden.

Gestaakt

De Tamil-rebellen meldden zaterdag dat zij hun offensief in het noordoosten hadden gestaakt en zich achter een in 2002 overeengekomen bestandslijn zouden terugtrekken. Het regeringsleger beloofde daarop een staakt-het-vuren uit te roepen als de Tijgers zich aan hun belofte zouden houden.

De Tijgers zeiden dat hun besluit mede was ingegeven door humanitaire redenen. Door de gevechten zijn meer dan 15.000 inwoners van het district Trincomalee op de vlucht geslagen.

Tsunami-hulpverleners

In de stad Muttur werden zondag de lijken van vijftien geëxecuteerde tsunami-hulpverleners gevonden, nadat de rebellen zich hadden teruggetrokken. Dit heeft de hulporganisatie CHA laten weten. Het is onduidelijk wie de hulpverleners heeft geëxecuteerd. De slachtoffers zijn Srilankanen.

De Tamil-minderheid op Sri Lanka is overwegend hindoeïstisch. De Singalese meerderheid bestaat vooral uit boeddhisten. Muttur is een stad waar juist overwegend moslims wonen.

Muttur

Het ministerie van Defensie in Colombo beschuldigde de rebellen er zaterdag al van zeker honderd vluchtelingen te hebben gedood toen die probeerden een uitweg te zoeken uit Muttur. De regeringstroepen hebben nu de stad Muttur in het district Trincomalee in handen, aldus de woordvoerder.

De Tamil Tijgers strijden al sinds begin jaren tachtig voor een eigen Tamilstaat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Het geweld heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Sinds 2002 geldt een bestand, maar in de praktijk houdt het geweld aan. In de afgelopen maanden raakten de LTTE en het regeringsleger weer volop slaags, met zeker achthonderd doden tot gevolg.