EINDHOVEN - Een eerste groep van ongeveer honderd militairen die in Afghanistan twee Nederlandse kampen heeft opgezet, is zondag teruggekeerd in Nederland. Hun vliegtuig landde aan het eind van de middag op vliegbasis Eindhoven. De militairen werden in de aankomsthal van het vliegveld opgewacht door enthousiaste geliefden, familieleden en vrienden.

Maar voordat ze elkaar in de armen vlogen, sprak minster Henk Kamp (Defensie) hen toe. De bewindsman prees de zogeheten Deployment Task Force (DTF) voor hun harde werk. Het eerste detachement heeft de Nederlandse kampen Tarin Kowt en Deh Rawod opgezet voor de Task Force Uruzgan.

"De klus is op voorbeeldige wijze geklaard. De basis is gelegd", sprak Kamp. Hij ging in op de moeilijke omstandigheden: de hitte en de gevaren. "De gedroomde vakantie naar IJsland kan nu worden geboekt."

Moeilijke dagen

Kamp stond verder kort stil bij de begrafenis zaterdag van de twee militairen die in Afghanistan om het leven kwamen bij een helikoptercrash. "Het zijn ook moeilijke dagen." De minister zei dat hij zaterdag een van de plechtigheden heeft bijgewoond en dat hij de nabestaanden persoonlijk heeft gesproken.

De bewindsman vereerde commandant kolonel Henk Morsink van de DTF met het ereteken van verdienste in goud, een bijzondere ministeriële onderscheiding. De commandant was het visitekaartje van de risicovolle opbouwmissie en hij heeft de operatie in een goed daglicht geplaatst, oordeelde hij.

Het geduld van de militairen werd daarna niet langer op de proef gesteld. Ze verlieten hun opstelling en renden de thuisblijvers en hun verlof tegemoet.

De Nederlandse missie is dinsdag officieel begonnen. De overige opbouwdetachementen keren de komende tijd in fasen terug.