JERUZALEM - De Israëlische strijdkrachten hebben een Hezbollah-strijder opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij de gevangenneming van twee Israëlische militairen op 12 juli. Dit heeft een Israëlische generaal zondag meegedeeld aan het kabinet, aldus het tv-station Channel 10. Bronnen bij de Palestijnse veiligheidsdiensten maakten tevens bekend dat de Israëlische bezettingsmacht op de Westelijke Jordaanoever een militante Palestijn heeft gedood.

De gevangenneming van de twee militairen was aanleiding voor de Israëlische aanval op Libanon. Een Israëlische miltaire woordvoerder zei later zondag dat de Hezbollah-man bij ondervraging heeft toegegeven dat hij bij de groep Hezbollah-strijders behoorde die de twee Israëlische militairen meenam naar Libanon.

Het Israëlische leger wil geen nadere mededelingen doen over de omstandigheden van de gevangenname.

Hezbollah

Zeker elf mensen zijn om het leven gekomen toen een Hezbollah-raket zondagmiddag een woongebouw in het Noord-Israëlische dorp Kfar Giladi trof. Dat meldden reddingsdiensten. Er zijn minstens twintig gewonden, van wie er vier slecht aan toe zijn. Het is tot dusver in het op 12 juli begonnen gewapende conflict de zwaarste aanval op het noorden van Israël.

Volgens de Israëlische tv-zender Channel 2 zijn alle doden militairen. Een woordvoerder van de strijdkrachten bevestigde wel dat er onder de doden reservisten zijn die waren opgeroepen voor het offensief in Zuid-Libanon. Hij wilde echter niet zeggen hoeveel militairen zijn omgekomen.

Enorme raketaanval

Ook bij de nabijgelegen grensstad Kiryat Shmona zijn Hezbollah-raketten neergekomen. Het is nog niet duidelijk of daar doden zijn gevallen. Ook in dorpen op de Golan-hoogvlakte kwamen raketten neer. Getuigen zeiden dat het om een enorme raketaanval ging, die meer dan een kwartier duurde.

Syrië

Syrië is klaar voor oorlog in het Midden-Oosten. Het land zal 'onmiddellijk' reageren op een aanval vanuit Israël. Dat zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem, zondag na zijn aankomst in de Noord-Libanese stad Tripoli, waar maandag een bijeenkomst is van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken.

Op een vraag van een journalist naar de kans van zo'n regionale oorlog zei Muallem: "Welkom bij de regionale oorlog." De bewindsman zei dat hij naar de bijeenkomst is gekomen om "zich ter beschikking te stellen" van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en "om Libanon te verdedigen".

Waardigheid

"Nasrallah en het Libanese verzet verdedigen Libanon en de waardigheid van de Arabische natie. Wij begroeten Libanon en zijn verzet tegen alle projecten die men het probeert op te leggen via de Veiligheidsraad met resoluties die de realiteit van de Libanese militaire overwinning over het Israëlische leger niet weerspiegelen", aldus Muallem.

Het Libanese leger heeft trouwens amper meegedaan aan het gewapende conflict; het is vooral Hezbollah dat vecht tegen de Israëlische invasie. Muallem had geen goed woord over voor de Frans-Amerikaanse ontwerpresolutie over Libanon. De tekst is volgens hem "totaal in het voordeel van Israël".

Militante strijder

De Israëlische bezettingsmacht op de Westelijke Jordaanoever heeft zondag een militante Palestijn gedood. Israëlische militairen omsingelden het huis van de 24-jarige Rashid al-Omari vlakbij Jenin en schoten hem dood toen hij weigerde zich over te geven. Dit zeiden bronnen bij de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Volgens een telling van het Franse persbureau AFP is dit de 5319e dode sinds het begin van de tweede intifada in oktober 2000. De meeste doden in de Palestijnse verzetsstrijd zijn Palestijnen.