AMSTERDAM - Zieke kinderen kunnen vanaf 2005 in VU Kinderstad even vergeten dat ze ziek zijn. Op de bovenste verdieping van het VU Medisch Centrum in Amsterdam komt een ruimte van 630 vierkante meter waar de patiëntjes via een webcam dieren in Artis kunnen volgen, in het 'spottersnest' vliegtuigen op Schiphol bekijken of spelers van Ajax ontmoeten in het 'spelershome'.

Dat maakten het Ronald McDonald Kinderfonds en het VU Medisch Centrum woensdag bekend. "Het idee van VU Kinderstad is zes jaar geleden ontstaan bij medewerkers van de kinderkliniek", zegt J. Roord, hoofd van de kinderkliniek en mede-initiatiefnemer. "Ze wilden iets extra's doen voor de zieke kinderen die daar in behandeling zijn."

Samen met het Ronald McDonald Kinderfonds is vervolgens het idee voor de speciale stad ontstaan. Studenten van de Gerrit Rietveld Academie ontwerpen de inrichting van de nieuwe afdeling. De verdieping wordt onderverdeeld in verschillende ruimtes, zodat kinderen in diverse leeftijdscategorieën ieder hun eigen plekje hebben. Ook moeten er plaatsen zijn waar de patiëntjes kunnen ontspannen, meent Roord.

Volgens Roord bevordert Kinderstad de genezing en herstellen de kinderen sneller. Vooral patiëntjes die langdurig ziek zijn, hebben baat bij de afdeling. "Ook al liggen kinderen lange tijd in het ziekenhuis, hun intellectuele en psychosociale ontwikkeling moet ook doorlopen", zegt Roord.