TEHERAN - De Iraanse hoofdonderhandelaar over het nucleaire programma, Ali Larijani, heeft zondag gezegd dat zijn land de recente VN-resolutie over zijn nucleair programma afwijst.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daarin wordt geëist dat Iran voor het eind van de maand ophoudt met het verrijken van uranium. Doet het dat niet, dan zal de Veiligheidsraad zich beraden over sancties.

Vastbesloten

Volgens Larijani heeft de resolutie geen enkele wettelijke basis. Hij zei dat zijn land niet wil instemmen met een resolutie die "ons van onze legitieme rechten volgens het non-proliferatieverdrag berooft". "Wij blijven vastbesloten ons nucleair programma voort te zetten."

Pijn

Landen die Iran sancties opleggen "zullen pijn voelen", zei Larijani. Hij zei dat zijn land stopzetten van de olie-export niet wil inzetten als wapen in de crisis, maar dat het zich misschien gedwongen zal voelen dit toch te doen als het zich slecht behandeld voelt door de internationale gemeenschap. Iran is de op drie na grootste olie-exporteur.

Larijani zei verder dat de VN-resolutie de betekenis van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA ondergraaft en dat draagt volgens hem niet bij aan een oplossing van de crisis. Hij zei dat zijn land bereid is zich te onderwerpen aan inspecties van het IAEA, maar dat het zich het recht voorbehoudt zijn nucleaire technologie, inclusief de uraniumverrijking, uit te breiden als het dat nodig acht.

Atoombommen

Aan de aanvaarding van de resolutie was wekenlang politiek getouwtrek voorafgegaan. Het Westen, met name de VS, is bezorgd dat Iran na het verrijken van een afdoende hoeveelheid uranium op termijn in staat is atoombommen te bouwen. Maar Rusland en China verzetten zich tegen een onmiddellijke concrete dreiging met sancties. Die zouden in een nieuwe resolutie moeten worden aangekondigd.

Congo

Iran probeert grote hoeveelheden uranium te importeren uit Congo. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag op basis van eigen onderzoek.

De krant haalt een VN-rapport van drie weken geleden aan, waarin staat dat een op 22 oktober vorig jaar bij een routinecontrole door de Tanzaniaanse douane onderschepte lading uranium-238 afkomstig was uit mijnen bij het Congolese Lubumbashi, die officieel al tientallen jaren gesloten zijn.

Bronnen binnen de Tanzaniaanse douane bevestigden tegenover de krant dat de gesmokkelde lading uranium-238 de Iraanse haven Bandar Abbas als bestemming had.

Kazachstan

Een hoge douanefunctionaris zei dat de illegale lading was verborgen in een grote vracht coltan, een mineraal dat wordt gebruikt voor chips in mobiele telefoons. Via Bandar Abbas zou de lading coltan naar de voormalige Russische republiek Kazachstan gaan.