MIDDELHARNIS - De stroomstoring die zaterdag en zondag het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee trof, is voorbij. Dat heeft een woordvoerster van energieleverancier Eneco zondagmiddag laten weten. Bijna alle 20.000 huishoudens zijn voorzien van netspanning. "Er zijn nog enkele kleine storingen , maar deze vallen onder de gewone technische problemen."


Foto: Kees Luiten | De gevel van het verdeelstation is volledig ingestort

Een woordvoerder van het crisisteam wist te melden dat zich ondanks de overlast weinig problemen hebben voorgedaan. "Bij ons is niets bekend over criminele activiteiten, verkeersongelukken, of mensen met medische of sociale problemen." Er werden honderd extra politieagenten en een peloton van de militaire eenheid ingezet.

De storing ontstond zaterdag aan het begin van de avond na een explosie in een verdeelstation. Ongeveer 20.000 huishoudens werden getroffen.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de explosie zaterdag in het hoofdverdeelstation aan de Oudelandsedijk in Middelharnis. Door de ontploffing kwamen zaterdag op het eiland Goeree Overflakkee ongeveer 20.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

"Er is sprake geweest van een technisch mankement, maar het onderzoek loopt nog", zei een woordvoerder van het crisisteam zondag. Een gevel van het verdeelstation van 20 bij 15 meter viel door de explosie om, waarna het dak instortte en puin verschillende stroomkasten raakte. In het verdeelstation woedde korte tijd brand.

Telefoonnummer

Het speciale telefoonnummer voor vragen en klachten over de stroomstoring dat de hulpdiensten zaterdag op Goeree Overflakkee openden, is weer gesloten. Mensen die met het nummer bellen, worden doorgeschakeld naar de politie.

Volgens een woordvoerder van het crisisteam hebben in de nacht van zaterdag op zondag slechts een 'handje vol' mensen gebruik gemaakt van de service. De enkele bellers maakten zich vooral zorgen over de inhoud van hun diepvries, of waren bang niet tijdig wakker te worden.

Gedupeerden kunnen met hun vragen terecht bij energieleverancier Eneco. Ook zijn inmiddels zeker acht van de dertien brandweerposten weer gesloten. Alleen in de dorpskernen waar nog geen of slechts gedeeltelijk stroom is, blijven de kazernes nog open.