BEMMEL - Enkele tientallen inwoners van Bemmel moesten zondagmorgen hun woning aan de rand van het Gelderse dorp verlaten nadat op een nabijgelegen rotonde een met benzine geladen tankauto was gekanteld. Bij het ongeval stroomde zo'n 14.000 liter benzine in het riool en een sloot, aldus een woordvoerder van de brandweer.


Foto: Vincent Roelofs | De brandweer kwam met grof geschut.

Omdat er door de damp van de benzine explosiegevaar ontstond en er bovendien via het riool benzinedamp in de woningen kon komen, bracht de brandweer de omwonenden uit voorzorg over naar de brandweerkazerne van Bemmel. Later richtte de gemeente voor hen een opvangcentrum in, maar daar is volgens een zegsman nauwelijks gebruik van gemaakt.

Brandweer, gemeente en waterschap zijn zondag de hele dag bezig geweest om de weggelekte benzine uit de rioolbuizen te verwijderen.

De drijvende laag was sneller weggezogen dan verwacht, maar het doorspoelen van de pijpen zou nog tot laat in de avond duren. De geëvacueerde bewoners konden zondagavond vanaf ongeveer 21.15 weer terug naar hun huizen.

ME'ers hebben de leeggeruimde wijk zondag bewaakt. In totaal zijn ongeveer honderd hulpverleners bezig geweest met de afhandeling van het ongeluk, zei een politiewoordvoerder.

Schuimlaag

De gemeente Lingewaard, waar Bemmel bij hoort, adviseerde mensen die verder weg woonden zondagmorgen om ramen en deuren open te houden, zodat de woningen konden luchten. Ook moesten mensen afvoeren in de woning tijdelijk afdichten met natte doeken om benzinedampen in huis te voorkomen. De lekkende tankwagen werd afgedicht met een schuimlaag.


Foto: Martin de Jongh | De lekkende tankwagen werd afgedicht met een schuimlaag.

Er volgt een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. De 29-jarige chauffeur uit Almere zegt stapvoets gereden te hebben.

Hij bleef ongedeerd. Omwonenden zeggen dat op de nieuwe rotonde telkens ongelukken gebeuren doordat de draai te kort is.