HAVANNA - De Cubaanse leider Fidel Castro heeft geen kanker. Hij zal binnen enkele weken zijn werk weer kunnen hervatten. Dat zei de Cubaanse vice-president Carlos Lage in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een bezoek aan Bolivia.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een Braziliaanse krant meldde zaterdag dat de 79-jarige Castro een kwaadaardige tumor in zijn buik heeft en dat hij spoedig zal overlijden. Volgens de doorgaans welingelichte krant Folha de Sao Paulo heeft de Cubaanse regering de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva op de hoogte gesteld van Castro's toestand.

"Het lijkt erop dat we een vriend gaan verliezen", zou de linkse Lula tegen zijn naaste medewerkers hebben gezegd.

Een woordvoerder van Lula ontkende later in alle toonaarden het bericht. "De president is op geen enkel moment geïnformeerd door de Cubaanse autoriteiten, of wie dan ook, over de vermeende diagnose waar de krant naar verwijst", aldus de zegsman.

Darmoperatie

Castro onderging deze week een darmoperatie na zware inwendige bloedingen. Dat leidde tot tal van speculaties over zijn aanstaande dood. Fidel heeft de macht tijdelijk aan zijn broer Raúl overgedragen. Beiden zijn sinds de machtsoverdracht niet meer in het openbaar gezien.

De voorzitter van het Cubaanse parlement, Ricardo Alarcon, verklaarde zaterdag dat Castro "levendig" en "energiek" is na zijn operatie. De Cubaanse leider heeft zelf verklaard dat het "een paar weken" zal duren voor hij weer hersteld is. Ook andere hoge Cubaanse functionarissen hebben gezegd dat het weer helemaal goed komt met de man die sinds 1959 aan de macht is in Cuba.