RAMALLAH - Israëlische militairen hebben zaterdagavond laat de voorzitter van het Palestijnse parlement opgepakt. Aziz Dweik, verbonden aan de regerende radicale Hamas-beweging, werd van zijn bed gelicht tijdens een militaire operatie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten heeft de arrestatie bevestigd. "Hij is het hoofd van de wetgevende macht van Hamas en Hamas is een terroristische organisatie. Hij is daarom een legitiem doel van een arrestatie."

Dweik is niet het enige Hamas-lid dat door Israël is gedetineerd. De strijdkrachten arresteerden eerder acht leden van het kabinet en 23 leden van het parlement. Drie bewindslieden zijn intussen vrijgelaten.

Gijzeling

De arrestaties vormen onderdeel van een Israëlische operatie die volgde op de gijzeling van een Israëlische militair door militante Palestijnse facties eind juni in de Gazastrook. Israël voert sindsdien militaire acties uit in de strook en de Joodse staat voert de druk op Hamas steeds verder op door onder meer arrestaties van hoge Hamas-functionarissen.

Ook zaterdagavond viel er weer dode door Israëlische operaties in de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen verloor een Palestijns meisje het leven. Het jongste Israëlische offensief in de strook heeft tot dusver aan bijna 170 Palestijnen het leven gekost, vooral burgers. Aan Israëlische zijde viel een dode.