RIJSWIJK - De Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft in 2005 bij verschillende NAVO-vrachttoestellen ernstige gebreken geconstateerd. Het gaat om toestellen die de NAVO van Oost-Europese maatschappijen huurde en die op Nederlandse luchthavens landden.

Dat bevestigde een woordvoerster van de IVW naar aanleiding van een onderwerp hierover in het televisieprogramma TweeVandaag van zaterdag.

Inspecteurs van de IVW stuitten tijdens routinecontroles van buitenlandse toestellen veelvuldig op ernstige gebreken aan door de NAVO gehuurde vliegtuigen. Het Jaarbericht 2005 van de inspectie meldt onder meer barsten in de cockpitruit, versleten banden en het ontbreken van brandstofberekening.

Het gaat voornamelijk om Iljoesjin's die landen op de vliegvelden Eindhoven en Soesterberg. De NAVO huurt die toestellen in voor het vervoer van materieel, maar er gaan ook manschappen mee.

"Eind juli 2005 hebben wij het ministerie van Defensie ingelicht over de tekortkomingen die onze inspecteurs tegenkwamen. We hebben het ministerie gewaarschuwd en onze zorg uitgesproken over de situatie", aldus een woordvoerster van de IVW. De Inspectie heeft vervolgens speciale inspecteurs binnen Defensie opgeleid voor het controleren van vrachttoestellen. "Inmiddels heeft Defensie in een aantal gevallen voor andere maatschappijen gekozen."

Bevinding

Volgens het Jaarbericht trof de inspectie in 2005 achttien NAVO-toestellen aan met een zogeheten 'categorie-3-bevinding'. Die toestellen worden aan de grond gehouden, totdat de tekortkoming is verholpen.

De NAVO heeft na een waarschuwing van de inspectie laten weten dat men het probleem begrijpt maar dat het lastig is om vliegtuigen te vinden die in oorlogsgebieden willen vliegen. Zo bleek zaterdag uit de uitzending van TweeVandaag.

Menno Baksteen, voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart, zei in het programma desondanks dat de NAVO naar zijn idee best wel eens wat beter naar de kwaliteit van zijn toestellen mag kijken. "Als je steeds dezelfde problemen tegenkomt, moet je naar de organisaties gaan kijken."

Vakbond

Een woordvoerster van de militaire vakbond AFMP vindt dat "we onze militairen op deze manier niet op pad mogen sturen". Angelien Eijsink, woordvoerster Defensie van de PvdA, noemt de situatie onverantwoord en zal de minister Henk Kamp van Defensie om opheldering vragen.