BEIROET/JERUZALEM - Frankrijk en de Verenigde Staten zijn het na weken onderhandelen eens geworden over een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad die een eind moet maken aan het geweld tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah.

Israël voerde zaterdag zware bombardementen uit. Verder kwamen Israëlische elitetroepen in actie in de Libanese havenstad Tyrus. Hezbollah op zijn beurt vuurde weer raketten af op het noorden van Israël.

De tekst van de ontwerpresolutie van de VS en Frankrijk roept op tot een "volledige beëindiging van de vijandelijkheden", als een eerste stap naar een permanente wapenstilstand en een langetermijnoplossing van het conflict. De voltallige Veiligheidsraad neemt de resolutie naar verwachting binnen enkele dagen aan.

Defensieve operaties

Onder Amerikaanse druk stemde Frankrijk uiteindelijk in met het recht op "defensieve operaties" van Israël als Hezbollah de joodse staat weer aanvalt. Ook moet de sjiitische organisatie ontwapend worden als onderdeel van een plan om een internationale troepenmacht in het zuiden van Libanon te stationeren.

De Fransen hebben bedongen dat Zuid-Libanon tot de komst van een vredesmacht moet worden bewaakt door de al aanwezige militairen van de VN-vredesmacht Unifil. De VS wilden eigenlijk dat de Israëlische strijdkrachten in het gebied zouden blijven tot de aflossing zou komen.

Blair

In een eerste reactie zei de Britse premier Tony Blair dat de resolutie een essentiële eerste stap is om deze tragische crisis te beëindigen. Hij benadrukte wel dat de resolutie een eerste stap is en dat er nog veel moet gebeuren. De Amerikaanse president George Bush liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Als de resolutie wordt aangenomen, blijft het nog altijd de grote vraag of de strijdende partijen zich eraan willen houden.

Israël heeft al gezegd dat het Libanon pas verlaat als een internationale troepenmacht het land heeft bereikt. Hezbollah op zijn beurt heeft gezegd dat het door zal vechten totdat de Israëlische troepen het land uit zijn. Momenteel zijn er circa 10.000 Israëlische manschappen in Libanon.

Tyrus

Israël bestookte zaterdag doelen in de Libanese havenstad Tyrus en zette er 's nachts ook commando's in. Ze raakten volgens Israël in gevecht met Hezbollah-strijders, van wie er vijf zouden zijn gedood. Ook zou een Libanese soldaat zijn omgekomen. Aan Israëlische zijde vielen een dode en acht gewonden. De actie was onder meer bedoeld om raketlanceerinrichtingen van Hezbollah uit te schakelen.

De Libanese politie meldde dat zaterdag twee burgers omkwamen en dat er tientallen gewonden vielen bij Israëlische luchtaanvallen. Israël voerde de zwaarste bombardementen sinds het begin van zijn offensief in Zuid-Libanon uit. Gevechtsvliegtuigen zouden zeker 250 aanvallen hebben uitgevoerd, waarbij ongeveer 4000 explosieven zijn afgeworpen.

De bombardementen zouden zeven uur geduurd hebben. Vijftien dorpen op ongeveer vijf kilometer van de grens zijn volgens de Libanese politie systematisch vernield. De meeste bewoners waren al weggevlucht. Een Israëlische militair kwam om en zes anderen raakten gewond bij grondgevechten met Hezbollah-strijders bij het grensdorp Aita al-Shaab.

Raketten

Hezbollah vuurde zaterdag ongeveer 140 raketten af op Israël. De meeste sloegen in het noorden in, onder meer in de dorpen Kiryat Shmona en Maalot. Tien raketten kwamen neer in een buitenwijk van de zuidelijker gelegen havenstad Haifa. Drie Israëlisch-Arabische vrouwen stierven. Er vielen ook gewonden.

Israël waarschuwde de inwoners van de Zuid-Libanese kustplaats Sidon dat zij een goed heenkomen moeten zoeken omdat Israëlische vliegtuigen aanvallen gaan uitvoeren op Hezbollah-doelen in de stad.

Duizenden betogers protesteerden zaterdag in de Britse hoofdstad Londen tegen de oorlog in Libanon. Zij eisten een onmiddellijke wapenstilstand.