AMSTERDAM - Veel roze, veel bloot, veel zon en veel gezelligheid. De hoofdstedelijke grachten lagen zaterdagmiddag tijdens de Amsterdamse Canal Parade bomvol met versierde bootjes met daarop nog bonter uitgedoste homo's en lesbiennes. Zo'n 250.000 mensen stonden langs de kant om niets van het spektakel te hoeven missen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Peter Visser | Bont versierde boten vertrekken van Westerdok

De parade verliep volgens organisatie en politie zonder noemenswaardige problemen. Het was iets rustiger dan andere jaren. Vorig jaar trok de stoet nog 350.000 bezoekers.

Pro Gay, die het homo-evemenent dit jaar voor het eerst organiseert, kijkt tevreden terug op het populairste onderdeel van de Gay Pride. Enig minpuntje was dat de ruim vijftig deelnemende boten niet altijd even goed op elkaar aansloten, waardoor het soms lang duurde voordat de toeschouwers weer iets langs zagen komen. "Maar dat heb je elk jaar", aldus een woordvoerder.


Foto: CFM de Wit | De Verenigde Naties hadden ook een afvaardiging in Amsterdam

Minder bloot

Hoewel het op de boten barstte van de schaars geklede homoseksuelen, leek het evenement minder bloot dan andere jaren. "Dat hebben wij ook gemerkt", zei de zegsman. "Je zag dat sommige boten echt een boodschap verkondigden, zoals het COC met een actie tegen het kabinetsbeleid."

Ook Francis en Ria uit de buurt van Rotterdam constateerden dat het dit jaar wat braver was. "Jammer hoor", vond Ria. "Nee, juist niet", meende Francis. "Bloot is zo makkelijk en veel mensen vinden het aanstootgevend."


Foto: Eric Triou | Ook de prominente homo BN'ers ontbraken niet

Rembrandt

Het thema Rembrandt, vanwege zijn 400ste geboortejaar, viel een beetje in het niet. Een enkeling had iets met de beroemde kunstschilder gedaan, maar het gros van de deelnemers had zijn eigen plan getrokken. "Misschien moeten we volgend jaar een thema kiezen dat wat meer bij de doelgroep past, iets maatschappelijk verantwoords ofzo", concludeerde ook de zegsman.

De jury had bij de beoordeling wel rekening gehouden met Rembrandt. De boot van Emotion Productions BV kwam dan ook als winnaar uit de bus, omdat die de beste invulling had gegegeven aan het thema.


Foto: Peter Pasman | Gay Pride op z'n Hollands

Opvallend was ook het grote aantal vrouwen op de boten. Sommigen slechts gebodypaint of gewoon topless. "We hebben gepromoot dat er meer vrouwen moesten meedoen. Je zag voorgaande jaren veel mannen, maar het is juist ook een feest voor lesbiennes. Ik denk dat de verhouding nu 60 procent mannen en 40 procent vrouwen was", aldus de woordvoerder.

Letland

De tweekoppige delegatie uit Letland, die de Gay Pride op uitnodiging van de gemeente bijwoont, zat op een speciale ereboot die voorop ging. Volgens de zegsman wisten ze niet wat ze meemaakten. "Ze vonden het zo bijzonder dat dit kan. Dit is voor hen nog ondenkbaar. Zo willen zij het ook in Riga." De afvaardiging kwam naar Amsterdam omdat een paar weken geleden in hun stad tegenstanders van een homoparade de confrontatie opzochten met voorstanders.


Foto: Joop Voorstad | De sfeer was opperbest

Mayday

Behalve menig bekend Nederlander, zoals Gerard Joling, Monique Sluyter en Frans Molenaar, was ook Amsterdamse travestiet Mayday van de partij. "Dit is de elfde keer dat ik meedoe", zei ze. Vanaf de kades riepen honderden mensen haar naam, waarop de diva wulpse handkusjes gaf en sexy danste op de harde beats die door de stad klonken. "Ik ben een soort icoon van de Amsterdamse uitgaanswereld. Dit is te gek, het geeft zoveel energie."


Foto: Almar Holtz | Het was zien en gezien worden in de Amsterdamse wateren

De politie verrichtte twee arrestaties, nadat een medewerker van de lokale televisiezender AT5 was mishandeld door een persoon op een bootje met toeschouwers. Toen de politie de betreffende boot had gevonden en de verdachte wilde aanhouden, bemoeide een andere opvarende zich ermee en deelde klappen uit aan twee agenten. Die raakten gewond, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerster zijn de twee Amsterdammers, van 56 en 24 jaar oud, opgepakt.

De elfde editie van de Canal Parade begon om 14.00 uur op het Westerdok en eindigde vier uur later in het oosten van de stad. De Gay Pride, het grootste homo-evenement van Nederland, begon al op donderdag en duurt nog tot en met zondag. De dames van Luv sluiten het evenement af op het Rembrandtplein.