APELDOORN - Enkele patiënten van het Lukasziekenhuis in Apeldoorn zijn overgeplaatst naar een andere locatie, nadat een verhoogde concentratie van de schimmel aspergillus in de Apeldoornse vestiging was aangetroffen. Deze schimmel is gevaarlijk voor onder meer patiënten met een verlaagde weerstand, zo staat zaterdag op de website van het ziekenhuis.

De schimmel werd twee weken geleden aangetroffen. Eind juli werd daarom de afdeling intensieve zorg al verplaatst naar een ander gedeelte. Inmiddels zijn extra maatregelen getroffen om de schimmel te verwijderen.

Overleden

Een ernstig zieke patiënt is mogelijk overleden aan de aspergillus-schimmel. Het overlijden van de patiënt is waarschijnlijk het gevolg van een verbouwing in het ziekenhuis. Dat stelt de raad van bestuur. De raad vermoedt dat door de verbouwing extra stofvorming heeft plaatsgevonden, waardoor de schimmel in een verhoogde concentratie voorkwam.

De overleden patiënt was ernstig ziek en had longcarcinoom, een soort longkanker. De schimmel waaraan het slachtoffer overleed, aspergillus, komt overal in stof en in de lucht voor. Daarom is volgens het ziekenhuis niet met zekerheid te zeggen dat de patiënt de bacterie in het ziekenhuis heeft opgelopen.

De patiënten die zijn overgeplaatst hebben een verhoogd risico op besmetting. Het gaat om patiënten met een verlaagde weerstand door bestraling of een chemokuur, patiënten met longziekten en dialyse-patiënten.