AMSTERDAM - Door tientallen meldingen van kindermishandeling is bij het Amsterdamse Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) een noodsituatie ontstaan. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De onverwachte piek in de meldingen is afkomstig van leraren in het basisonderwijs die tijdens de vakantie hun gedachten nog eens over de leerlingen laten gaan en besluiten alsnog het AMK in te schakelen. Dat zegt een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg, verantwoordelijk voor de AMK's.

Personeelsversterking

Jeugdzorg heeft vrijdag een gesprek gehad met het ministerie van Volksgezondheid over de situatie. Daarbij zouden geen toezeggingen zijn gedaan over structurele personeelsversterking. Het hoofdstedelijke AMK hoopt de stroom meldingen op te vangen door 'interne verschuivingen' en het terugroepen van vakantie van medewerkers.

Campagne

Behalve van vakantievierende leraren zou het toegenomen aantal meldingen zijn te verklaren door de publiciteitscampagne tegen kindermishandeling die vorig jaar is begonnen. In Nederland zijn jaarlijks vijftig- tot tachtigduizend kinderen slachtoffer van kindermishandeling.