WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft vrijdag opgeroepen tot vrije verkiezingen op Cuba. Ze deed dat in een radiotoespraak die gericht was aan het Cubaanse volk. "Wij staan aan jullie zijde om jullie rechten te verzekeren", aldus Rice.

De minister sprak via het radio- en televisiestation Marti in het Amerikaanse Miami, dat door de VS wordt gesponsord en dat in Cuba te ontvangen is. Het is overigens de vraag of de boodschap van Rice ook echt Cuba heeft bereikt, omdat de communistische staatsleiding erg succesvol is om de uitzendingen van Marti te verstoren.

Democratie

De Verenigde Staten zeiden donderdag al het democratische proces op het eiland te zullen steunen als de Cubaanse leider Fidel Castro mocht te komen overlijden. Castro droeg eerder deze week de macht tijdelijk over aan zijn broer Raúl om te kunnen herstellen van een grote operatie na een inwendige bloeding.

Fidel en Raúl zijn sinds dit bericht niet meer in het openbaar verschenen. Binnen de grote Cubaanse gemeenschap in de Verenigde Staten wordt gedacht dat Fidel is overleden en dat er hoop gloort voor een democratisch Cuba. Washington heeft de ontwikkelingen aangegrepen om de druk op het communistische bewind verder op te voeren.

Volgens de Cubaanse minister van Volksgezondheid, José Ramon Balaguer, gaat het goed met president Castro en herstelt hij snel. "We weten zeker dat Comandante Fidel snel beter wordt en dat hij spoedig weer bij ons is", zei de bewindsman.

De staatsmedia op het communistische eiland hadden eerder gemeld dat Fidels 75-jarige broer Raúl de touwtjes stevig in handen heeft, hoewel hij nog niet in het openbaar is verschenen.