BEIROET/TEL AVIV - Israël heeft zaterdag het zwaarste bombardement sinds het begin van zijn offensief in Zuid-Libanon uitgevoerd. De Libanese politie zei dat Israëlische gevechtsvliegtuigen zeker 250 aanvallen hebben uitgevoerd, waarbij ongeveer 4000 explosieven zijn afgeworpen. Het bombardement zou zeven uur geduurd hebben.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vijftien dorpen op ongeveer vijf kilometer van de grens zijn volgens de Libanese politie systematisch vernield. Het dorp Aitaroun zou het het zwaarst te verduren hebben gehad. In totaal zouden veertien mensen gewond zijn geraakt. Dat dat aantal niet hoger ligt, komt omdat de meeste bewoners al weggevlucht waren.

Tyrus

In het zuidelijk gelegen Tyrus waren in de nacht van vrijdag op zaterdag Israëlische strijdkrachten actief. Daar hebben volgens CNN Apache-helikopters het vuur geopend op vermoedelijke Hezbollah-doelen.

Libanese bronnen hebben gemeld dat nabij Tyrus Israëlische commando's zijn gedropt. Ze raakten in felle gevechten met Hezbollah-strijders. Volgens het televisiestation van de sjiitische organistie, al-Manar, is een Israëlische commando gedood. Israël heeft dat niet bevestigd.

Havenstad

Onder inwoners van Tyrus bestaat de vrees dat Israël een inname van de havenstad voorbereidt. Rond Tyrus zijn vrijdag al talrijke aanvallen uitgevoerd.

Israël was ook actief in het zuiden van de Bekaa-vallei. Volgens Libanese functionarissen zijn er zaterdagochtend zeker vier luchtaanvallen uitgevoerd nabij de grens met Syrië.

Zuid-Libanon, waar Tyrus ligt, de zuidelijke buitenwijken van Beiroet en het zuiden van de Bekaa-vallei gelden als gebieden waar Hezbollah uitvalsbases heeft.

De Israëlische luchtmacht heeft in de afgelopen nacht zeventig aanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. Daarbij zijn ondergrondse schuilplaatsen van Hezbollah, wapenopslagplaatsen en raketlanceerplaatsen verwoest, deelde een militaire woordvoerder in Tel Aviv zaterdagochtend mee.

Hezbollah

De radicaalislamitische Hezbollah-beweging heeft de raketbeschietingen op Israël vanuit het zuiden van Libanon ook hervat. Meer dan tien raketten kwamen neer in de omgeving van de stad Haifa.

In het noorden van Israël zijn drie mensen omgekomen nadat een door Hezbollah afgevuurde raket was ingeslagen op een woning. Dat meldden de Israëlische zender Kanaal 10 en de legerradio.

Bij de nachtelijke actie van Israëlische elitetroepen bij Tyrus zijn volgens Israëlische media zeker zeven Hezbollah-strijders gedood. De Libanese regeringstroepen schoten tijdens de actie op de Israëlische legerhelikopters, die laag over de stad vlogen en van waaruit militairen op doelen op de grond schoten. Daarbij is volgens Libanese bronnen ook een pantservoertuig van het Libanese leger geraakt.

Waarschuwing

De Israëlische strijdkrachten hebben de inwoners van de Zuid-Libanese kustplaats Sidon gewaarschuwd dat zij een goed heenkomen moeten zoeken omdat Israëlische vliegtuigen aanvallen gaan uitvoeren op Hezbollah-doelen in de stad. De waarschuwing aan de inwoners stond op pamfletten die uit vliegtuigen gegooid zijn.