KIEV - Het parlement van Oekraïne heeft vrijdag ingestemd met de benoeming van de pro-Russische politicus Viktor Janoekovitsj tot premier. In het parlement in Kiev stemden 273 van de 296 aanwezige afgevaardigden voor Janoekovitsj. Voor een meerderheid waren 226 stemmen vereist. Het parlement stemde ook in met de door Janoekovitj voorgedragen ministers.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Mykola Azarov, een trouwe politieke bondgenoot van Janoekovitsj, wordt vicepremier en minister van Financiën. Azarov bekleedde dezelfde post tijdens de vorige termijn van Janoekovitsj als premier van 2002 tot 2004. Volodymyr Makukha wordt minister van Economische Zaken. De door president Viktor Joesjtsjenko benoemde pro-westerse ministers Boris Tarasyuk (Buitenlandse Zaken) en Anatoly Hrytsenko (Defensie) behouden hun baan.

De 56-jarige Janoekovitsj was de grote verliezer van de pro-Westerse 'Oranje Revolutie' eind 2004. Hij werd verslagen door huidig president Joesjtsjenko, maar hij maakte een comeback bij de parlementsverkiezingen in maart. Joesjtsjenko besloot zijn voormalig rivaal voor het premierschap voor te dragen om een einde te maken aan een politieke crisis over de nieuwe regering.

Uitstel

De stemming over de voordracht van Janoekovitsj was enkele uren uitgesteld. Janoekovitsj' Partij van de Regio's weigerde aanvankelijk in te stemmen met een andere voordracht van Joesjtsjenko, die van een nieuwe rechter in het Constitutioneel Hof. Maar onder druk van Joesjtsjenko's partij Ons Oekraïne stemde Janoekovitsj' partij uiteindelijk toch voor.

Het hof zal een centrale rol gaan spelen bij de verwerkelijking van een hervorming van de grondwet, waarbij bevoegdheden van de president aan het parlement en de premier overgedragen zullen worden. Tot de grondwetshervorming werd besloten na de presidendentsverkiezingen eind 2004.

Ruime meerderheid

De partijen van Joesjtsjenko en Janoekovitsj vormen nu samen de socialisten en de communisten een nieuwe regering, die in het parlement in Kiev over een zeer ruime meerderheid beschikt. Grote verliezer is ex-premier Joelia Timosjenko, de leider van een andere 'Oranje-partij', die vorig jaar gebrouilleerd raakte met Joesjtsjenko en moest opstappen. De afgevaardigden van het Blok van Timosjenko boycotten vrijdag de stemming.

Joesjtsjenko droeg Janoekovitsj donderdag voor als premier nadat die een principeakkoord had onderschreven dat de politiek gericht op Europese integratie en markthervormingen waarborgt. Bovendien heeft Joesjtsjenko als staatshoofd de bevoegdheid om zelf de belangrijke ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie te benoemen.