GUATEMALA-STAD - De Cubaanse leider Fidel Castro herstelt voorspoedig van de operatie die hij eerder deze week moest ondergaan. Dat heeft zijn minister van Volksgezondheid, José Ramon Balaguer, vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan Guatemala.

"We weten zeker dat Comandante Fidel snel beter wordt en dat hij spoedig weer bij ons is", zei de bewindsman. De staatsmedia op het communistische eiland hadden eerder gemeld dat Fidels 75-jarige broer Raúl de touwtjes stevig in handen heeft, hoewel hij nog niet in het openbaar is verschenen.

Castro maakte eerder deze week onverwacht bekend dat zijn broer hem tijdelijk vervangt. De 79-jarige 'Líder Maximo' moest een operatie ondergaan na zware inwendige bloedingen. De mededeling leidde tot veel speculaties over de aanstaande dood van Castro, die sinds 1959 aan de macht is.

Vooral in de Verenigde Staten, al decennialang aartsvijand nummer 1 van het regime in Havana, worden de ontwikkelingen op Cuba nauwlettend gevolgd. De Amerikaanse regering liet woensdag weten dat zij, mocht Castro snel komen te overlijden, een overgang naar een democratisch bestel van harte zal steunen.