AMSTERDAM - De PvdA heeft twee zetels gewonnen in de wekelijkse peiling van Interview NSS. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zouden de sociaaldemocraten aanspraak mogen maken op 48 zetels.

Bij de vorige parlementsverkiezingen in januari 2003 kreeg de PvdA 42 zetels en verloor ze nipt van het CDA, dat destijds 44 zetels pakte. Het CDA deed het lange tijd slecht in de peilingen, maar is sinds een aantal weken bezig aan een opmars. Deze week veranderde het gepeilde aantal zetels, 41, niet ten opzichte van vorige week.

De VVD, die op dit moment samen met het CDA een coalitie vormt, kreeg net als vorige week 27 zetels. De partij was in 2003 nog goed voor 28 stoeltjes in het parlement. De aanhang van de SP was met 17 zetels ook stabiel. De socialisten kwamen ruim drie jaar geleden met negen leden in de Kamer.

D66, tot de breuk van het kabinet Balkenende-II de derde coalitiepartij, bleef in de peiling op twee zetels staan, waar de partij nu nog zes parlementsleden levert. De afgelopen dagen werd bekend dat de huidige fractievoorzitter, Lousewies van der Laan, en haar voorganger, Boris Dittrich, zich niet beschikbaar stellen voor een nieuwe termijn in de Tweede Kamer.