DEN HAAG - Bert Bakker van D66 zal zich kandidaat stellen voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Bakker wil zich "niet honderd, maar tweehonderd procent inzetten", liet hij vrijdag in een verklaring weten.

Bakker zei niet te willen drijven op ervaring of routine, maar met volle en vernieuwde overtuiging en motivatie het parlementaire werk voor te zetten. Hij verklaarde dat op de dag dat Lousewies van der Laan liet weten bij de komende verkiezingen geen plaats op de kandidatenlijst te ambiëren. Een dag eerder haakte de vroegere fractievoorzitter Boris Dittrich af. Bakker vindt een medestander in Boris van der Ham, die bekendmaakte door te willen gaan als Kamerlid.

Unieke rol

"De laatste dagen en weken heb ik mij intensief beraden op de vraag of ik mij voor een nieuwe periode wil kandideren", aldus Bakker in de verklaring. "Ik wilde dat alleen doen wanneer ik voor mijzelf overtuigd zou zijn dat D66 nog steeds een unieke rol in de Nederlandse politiek te vervullen heeft, én dat ik daar zelf een vooraanstaande rol in kan en wil spelen."

Hij vindt dat D66 moet worden gedragen door kandidaten die er met "aanstekelijk enthousiasme voor gaan". Volgens Bakker laten de "strubbelingen, machtstrijd en het gedoe" van de laatste maanden hun sporen na. "Dat geldt ook voor mij. Maar ze werken ook louterend, en het wordt tijd dat we dat achter ons laten."

Hoogtepunten

Bakker is sinds 1994 lid van de Tweede Kamer. Het laatste jaar kenmerkte zich niet bepaald door hoogtepunten, stelde hij eerder op de dag vast. Hij zei ook "mentaal en fysiek" nog prima in staat te zijn tot het Kamerlidmaatschap. "Een prachtige baan, die veel vergt, maar fantastisch is".

Pechtold

Ondanks het vertrek van Van der Laan en Dittrich mikt D66-lijsttrekker Alexander Pechtold bij de komende verkiezingen op acht zetels. "We willen onze huidige zes zetels behouden, en hopen er nog 1 of twee bij te krijgen", zei Pechtold vrijdagmiddag.

De politiek leider is "heel erg blij" dat zijn vice-fractievoorzitter Bert Bakker zich opnieuw verkiesbaar stelt. "Bert is zeer ervaren, als woordvoerder op diverse terreinen en als politicus. Hij kan de ideeën van D66 erg goed uitdragen."

Waardering

Pechtold sprak zijn waardering uit voor Boris Dittrich en Ursie Lambrechts, het derde Tweede Kamerlid van D66 dat zich niet herkiesbaar stelt. "Zij hebben veel verdiensten gehad voor de partij. Nu hebben ze hun eigen persoonlijke afwegingen gemaakt en die respecteer ik."

De lijsttrekker is daarentegen "verbaasd en verrast" door de beslissing van Lousewies van der Laan om af te zien van een plek op de kandidatenlijst van D66. In het voorjaar voerden Pechtold en Van der Laan een verhitte strijd om het lijsttrekkerschap. Van der Laan trok aan het kortste eind, maar gaf destijds meteen aan dat ze als nummer twee op de lijst door wilde gaan.

Stemmentrekker

"Nu ziet ze daar alsnog vanaf en dat heeft me verbaasd", aldus Pechtold. Hij betreurt het vertrek van Van der Laan. "Ze was een stemmentrekker die een behoorlijk deel van de achterban vertegenwoordigde."

Naast Pechtold en Bakker blijven ook Fatma Koser Kaya en Boris van der Ham beschikbaar voor een nieuwe termijn in de Tweede Kamer. "Ik ben blij dat zij ook blijven, het zijn twee jonge en enthousiaste mensen", aldus Pechtold.

Peilingen

Ondanks de al tijden dramatische peilingen, waarin de aanhang van D66 slechts goed is voor twee of drie zetels, blijft Pechtold optimistisch over de toekomst. "We hebben drie maanden tot de verkiezingen en da's best lang. In de tussentijd moeten we laten zien waar we voor staan. Voor de nuance en de bekende thema's. Als we dat goed doen, moet herstel mogelijk zijn."