AMSTERDAM - Het aantal vragen om hulp van Nederlanders op vakantie in het buitenland is met twintig procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dit meldt zorgverzekeraar Achmea op basis van cijfers van EuroCross, een van de grootste alarmcentrales in Nederland.

Van januari tot en met juli kwamen er 7900 meldingen binnen. Ook de vakantiedokter kreeg het drukker: 1600 telefoontjes in juli betekenden een toename met 350 procent in vergelijking met dezelfde maand in het afgelopen jaar.

Fietsongelukken

Exact aangeven waardoor het aantal vragen om hulp stijgt, kan Achmea naar eigen zeggen niet. Een opvallende trend is wel dat het aantal fietsongelukken toeneemt. Volgens woordvoerder Nienke Sneller nemen steeds meer mensen hun fiets mee op vakantie zonder zich goed voor te bereiden: "Nederland is een fietsland, maar in het buitenland houdt veel verkeer nauwelijks rekening met fietsers. Bovendien zijn er vaak geen of zeer slechte fietspaden."

Onveranderd hoog blijven het aantal maag- en darmklachten en het aantal klachten over uitdroging, meldt EuroCross. Exacte cijfers hierover zijn niet bekendgemaakt.