BALTIMORE - De veertigjarige Amerikaan Bernard Webster is vrijgelaten nadat hij twintig jaar ten onrechte achter de tralies had gezeten. Dankzij DNA-testen werd zijn onschuld aan een verkrachtingszaak bewezen, waarvoor hij in 1982 tot dertig jaar cel was veroordeeld. Door de sterk verbeterde DNA-onderzoeksmethoden zit de echte dader alsnog vast.

De zaak kwam aan het rollen toen die dader eerder dit jaar in de staat Maryland werd opgepakt voor een ander misdrijf, meldde CNN woensdag. In die staat moeten alle misdadigers een DNA-monster afstaan, dat naar een centrale databank gaat. Een vergelijking met bewaard gebleven materiaal van de verkrachtingszaak uit 1982 wees onomstotelijk de echte dader aan.

Webster was negentien jaar oud, toen een 47 jaar oude lerares hem in 1982 identificeerde als de persoon die bij haar had ingebroken en vervolgens verkracht. De Amerikaan is de 115e persoon in de VS die dankzij DNA-onderzoek een vonnis herroepen ziet.

Volgens zijn advocaten heeft Webster geen recht op compensatie van de staat voor zijn jaren in de gevangenis. Verder heeft hij geen werk, geen familie en geen huis. Twee senatoren uit Baltimore hebben daarom de gouverneur van Maryland gevraagd een aparte regeling te treffen. Als dat niet gebeurt, willen ze een wetsontwerp indienen om Webster schadeloos te stellen.