VOORBURG - In de eerste drie weken van juli zijn er vijfhonderd mensen meer overleden dan gemiddeld. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld.

De hogere sterfte hangt samen met de hoge temperaturen. In de derde week van juli overleden driehonderd mensen meer dan gemiddeld. In die week bezweken in totaal bijna 2800 mensen bij een gemiddelde maximale dagtemperatuur van 31,5 graden Celsius.

In de eerste week van juli stierven in Nederland tweehonderd mensen meer dan gebruikelijk. In de tweede week overleden ongeveer evenveel mensen als gemiddeld. Het CBS houdt deze gegevens sinds 1995 op wekelijkse basis bij.

Temperaturen

Uit eerder onderzoek van het bureau is gebleken dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Op een dag die volgt na een zeer hete dag is het effect op de sterftecijfers het duidelijkst. Bij een hele reeks hete dagen lopen de sterftecijfers met honderden op. Vooral mensen met aandoeningen aan de ademhalingsorganen en patiënten met hart- en vaatziekten lopen dan hogere risico's.

In de warme weken stierven meer vrouwen dan mannen. In de derde week van juli waren dat 1522 vrouwen tegen 1247 mannen. Van het totaal (2769) in die week waren er 1516 boven de tachtig. Daarvan waren bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen: 1001 tegen 515.

Nederland telt veel meer hoogbejaarde vrouwen dan mannen. Een nadere verklaring voor de hogere sterfte van de vrouwen boven de tachtig kon het CBS vrijdag niet geven. In andere leeftijdsgroepen waren mannen licht in de meerderheid.

Warmste zomers

Volgens het KNMI eindigt de zomer van 2006 zeker in de top tien van warmste zomers ooit gemeten. Het hangt van het verloop van augustus af op welke plaats zomer 2006 komt. Door het veel koudere weer van de afgelopen dagen daalt de gemiddelde temperatuur snel. Op 2 augustus was het gemiddelde nog 19,4 graden Celcius, tegen 18,7 graden over de hele zomer van 1947. Die zomer was de warmste tot nu toe.