ENSCHEDE - Ongeveer vijfhonderd studenten en personeelsleden van de Universiteit Twente (UT) zullen deze week nog niet kunnen internetten, mailen en onderling data uitwisselen op de computer. Dat zei rector-magnificus F. van Vught woensdagavond naar aanleiding van de grote brand bij de UT. De overige studenten en medewerkers kunnen vanaf donderdag met een geïmproviseerde verbinding weer het internet op.

Van Vught zei toe dat vanaf volgende week het nieuwe computernetwerk in bedrijf zal zijn. Een exacte dag kon hij niet noemen. "Een geluk bij een ongeluk is dat we sinds kort bezig zijn met de inrichting van een tweede computerruimte en een draadloos netwerk. Van deze voorzieningen kunnen we alvast gebruik maken totdat de inrichting volgende week gereed is", aldus Van Vught. Studenten en personeel van de getroffen faculteit TW-RC worden donderdag geïnformeerd over de consequenties van de brand, die woensdagmorgen om acht uur werd ontdekt. Er zijn geen gegevens verloren gaan.

Gebouw voor helft verwoest

Volgens de rector-magnificus is het TW-RC gebouw voor de helft verwoest. De schade loopt volgens Van Vught in de tientallen miljoenen euro's. Het hart van het computernetwerk is in vlammen opgegaan. Ook verblijfsruimten voor studenten en personeel van deze faculteit zijn verwoest. Ongeveer driehonderd studenten hielden zich daar bezig met wiskunde, bestuurskunde en communicatiewetenschappen. Deze groep mensen wordt opgevangen in de andere campusgebouwen en voor een deel in leegstaande bedrijfsgebouwen op het nabijgelegen Business & Sciencepark. De universiteiten van Eindhoven en Nijmegen hebben ook tijdelijke huisvesting aangeboden, maar daar maakt de UT vooralsnog geen gebruik van.

Websites weer bereikbaar

De websites van de UT en gemeente Enschede zijn sinds woensdagmiddag weer bereikbaar. De website lag er sinds woensdagmorgen uit wegens de brand in het Rekencentrum van de UT. De gemeente maakt gebruik van de computerserver van de UT. De server heeft een noodkabel aangelegd die het internetten met de gemeente weer mogelijk maakt. De Hogeschool Saxion, die het woensdag ook zonder nternetverbinding moest stellen, legde een straalverbinding aan.

"Internet donderdag weer hesteld"

Woordvoerder R. Admiraal verwacht dat het internetverkeer donderdag weer wordt hersteld. De school herbergt ruim 16.000 studenten. Volgens Admiraal werd het lesprogramma niet in de war geschopt door de uitval van het dataverkeer. "De onderwijsprogramma's op de computer draaiden zonder problemen." Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het sporenonderzoek begint donderdag. In verband met een tentamenweek worden er deze week geen colleges gegeven. Er waren woensdag dan ook weinig studenten op het campusterrein. De meeste tentamens konden woensdag niet doorgaan. Volgens Van Vught gaan de komende weken de tentamens gewoon door.