DEN HAAG - Justitie wil paal en perk stellen aan het gebruik van de minibike. Wie zich de komende tijd met de gevaarlijke kleine motorfietsjes op de openbare weg begeeft, kan rekenen op een totale boete van minimaal 400 euro. Ook wordt het motortje in beslag genomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerder van het openbaar ministerie zei vrijdag dat het om een opeenstapeling van bestaande boetes gaat. Ze worden uitgedeeld wegens onverzekerd rijden, het niet dragen van een helm en het veroorzaken van gevaarlijke situaties.

De landelijke instructie is woensdag naar alle politiekorpsen gestuurd. Reden voor de extra aandacht is dat er de laatste tijd steeds meer minibikes op de openbare weg verschijnen. Dit is verboden.

Goedkoop

De kleine motoren zijn al vanaf 150 euro te koop en kunnen soms snelheden van wel 90 kilometer per uur halen, met alle risico's van dien. Omdat ze zo goedkoop zijn, blijkt alleen het in beslag nemen niet af te schrikken.

Landelijk verkeersofficier Koos Spee zei vrijdag dat de mensen die ermee gaan rijden een gevaar voor zichzelf zijn en voor de overige verkeersdeelnemers. "We zullen dus hard optreden."

Afmetingen

Volgens Spee is het overgrote deel van deze kleine motoren van een zeer lage kwaliteit. "Soms ben je na een paar keer hard remmen je leven al niet meer zeker." Ook is de minibike niet gemakkelijk te besturen vanwege de kleine afmetingen en de lage zit. Andere weggebruikers zien ze al snel over het hoofd.

Het Openbaar Ministerie maakt zich grote zorgen omdat importeurs de minibikes met duizendtallen tegelijk naar Nederland halen. "We willen niet wachten op de eerste dode", zegt Spee.

De verkeersofficier wil dat de verkoop van de voertuigen verboden wordt. "Daarover praten we met de Voedsel en Waren Autoriteit."