BEIROET - Israël gaat door met de vernieling van de infrastructuur van buurland Libanon. Israëlische gevechtsvliegtuigen bombardeerden vrijdag vier belangrijke bruggen ten noorden van de hoofdstad Beiroet. Ook werd een belangrijke elektriciteitscentrale bestookt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een functionaris van het Libanese Rode Kruis zei dat bij de bombardementen op de bruggen vier burgers zijn gedood en dat vijftien andere mensen gewond zijn geraakt. Een aantal auto's vloog door de luchtaanvallen in brand. De gebombardeerde bruggen liggen aan de kustweg die naar de grens met Syrië voert.

De gebombardeerde stroomcentrale bedient delen van het zuiden van de Bekaa-vallei in Oost-Libanon en delen van Zuid-Libanon. Beide landsdelen gelden als bastions van de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah.

Luchtmacht

De Israëlische luchtmacht heeft tevens voor de tweede achtereenvolgende nacht aanvallen uitgevoerd op de zuidelijke wijken van Beiroet. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN waren gebouwen van Hezbollah opnieuw het doelwit.

Explosies

Volgens ooggetuigen waren er urenlang talrijke zware explosies te horen in wijken waar de sjiitische groepering is gevestigd. Ook nabij de luchthaven waren inslagen te zien. Libanese autoriteiten maakten melding van zeker drie doden door de luchtaanvallen.

Israëlische grondtroepen drongen aan het begin van de nacht ook dieper Zuid-Libanon binnen. Israëlische media maakten melding van fel verzet van Hezbollah-strijders, onder meer nabij de plaats Markaba. Volgens een Arabische tv-zender zijn bij de gevechten drie Israëlische militairen gedood.

Olmert

De Israëlische premier Ehud Olmert verzet zich vooralsnog tegen plannen van zijn minister van Defensie Amir Peretz om een grootschalig grondoffensief te beginnen in Zuid-Libanon. Dat bericht de jongste editie van de Israëlische krant Haaretz.

Peretz liet donderdag weten voorbereidingen te willen treffen voor een offensief dat Israëlische troepen tot aan de Libanese rivier de Litani moet brengen, circa 30 kilometer van de grens met de Joodse staat. Peretz wil daarmee de dreiging van de meeste Hezbollah-raketten goeddeels elimineren.

Olmert zou zijn twijfels hebben over een dergelijke grote operatie, die ook niet op korte termijn afgesloten kan worden.

Hezbollah

Bovendien biedt de opzet geen bescherming tegen raketten van Hezbollah die met gemak vanaf de noordkant van de Litani Israëlische doelen kunnen treffen. Ook zou het scenario van Peretz betekenen dat de Libanese havenstad Tyrus bezet moet worden.

Olmert en zijn veiligheidskabinet hebben tot dusver alleen toestemming gegeven voor het afbakenen van een circa acht kilometer brede veiligheidszone langs de grens, die bezet moet blijven totdat een internationale troepenmacht er kan aantreden.

Ook op het andere strijdtoneel in het Midden-Oosten, de Gazastrook, heeft het Israëlische leger in de nacht van donderdag op vrijdag militaire acties uitgevoerd. Zeker drie Palestijnen zijn gedood. Dat hebben Palestijnse ziekenhuisbronnen vrijdag laten weten.

Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn ambassadeur in Israël vrijdagochtend teruggetrokken. Hij zei dat hij wil protesteren tegen de Israëlische operatie in Libanon en tegen de Amerikaanse steun aan deze acties.

Chávez repte van een volkerenmoord tegen zowel de Libanezen als de Palestijnen. De president zei dat hij wil opkomen voor de onderdrukte volkeren die lijden onder het imperialisme.